Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Nekada, negdje, u nekome režnju moga mozga usjekla se metafora „mač u perju“ – kojom se nastojala predočiti ljubav. Njena priroda – baršunasta, nježna i mekana pretpostavlja i mogućnost druge krajnosti. Zahvaljujući efektu recentnosti i intenzitetu poslije prekidne boli možemo proklinjati dan kad smo nekoga sreli, iako nam je mjesecima ili godinama ta osoba životu davala smisao.

Laganu patetiku koju ste pronašli u prvim redcima, nećete pronaći u filmu, iako se bavi spomenutim bipolarom ljubavi. Snaga odnosa između Joela (Jim Carrey) i Clementine (Kate Winslet) nije prikazana strasnim scenama, romantičnim dijalozima il’ nečim sličnim, nego je portretirana kroz značaj sjećanja i njihove nužnosti bez obzira na to što ljubav znaju obojati u mržnju.

Film zahtjeva pozornu pažnju zbog izmjene sekvence unutar i izvan Joelovog pamćenja te poigravanja s umom likova koja dovodi do nejasne predodžbe vremena. Kvaliteta i dinamika filma takvu pažnju spontano i izazivaju.

Glumačka sposobnost glavne postave ne može biti upitna, no uloge koje su oživjeli doimaju se tako spontano i prirodno da pomisliš kako postoje i iza kamere. Jim Carrey mi više nije asocijacija na komičara, iako neke kadrove obogati svojom blesavošću. Kate Winslet dušom koju je udahnula u lik Clementine, stvorila je svojevrsnu ikonu.

Nadam se da vam je dosad neka od filmskih preporuka uljepšala večer i učinila vas sretnim, te da filmska kolumna Managera pouzdano može riješiti slatku muku „Što gledati večeras?“ Bez obzira na kvalitetu filma, hoće li se nekome svidjeti ili ne – stvar je i ukusa. No, eto, postoje i neka opća mjerila, a prema IMDb-u Eternal Sunshine of the Spotless Mind je 84ti najbolji film ikad, a i nosi Oscar za najoriginalniji scenarij.

Facebook Comments