Being John Malkovich (1999)

Više puta sam čula za film pod nazivom Being John Malkovich i stvorivši si predodžbu kako je riječ o biografskom dokumentarcu odlučila sam ga zaobići. No, dati priliku nečem manje dobrom često znači uvidjeti put za nešto puno bolje.

Pa tako saznah za redatelja Spike Jonzea – preko filma Adaptacija – simpatičnoga ostvarenja, ali po mom mišljenju, ne i fenomenalnoga. Na taj način došla sam do današnjeg filma, a kad je Google na naslov filma predložio explained, pomislih „Yes, to, film koji te zbuni.“.

Zbunjola nije na shemu Persone ili Inceptiona, gdje se pitaš: “Što se upravo događa?” Možda kraj razjasni. Aha, kraj nije razjasnio.

Zbunjola leži u šašavosti ugrađenoj u cijelu priču, samoj originalnoj ideji, koja nikako ne koristi filmske motive, možda ne isklišeizirane, no već viđene. Nemoguće je pretpostaviti što će se dogoditi iduće, nemoguće je ne uživati u ljepoti poluapsurdnih dijaloga i poteza protagonista. John Malkovich glumeći sebe, s većom ili manjom razinom „sebosti“ ( da, zvuči čudno – da, film je čudan) kroz različite minute filma, naprosto je… hmm… ma WOW je.

Dopustite si ovo zadovoljstvo i pokrenite film. Lijepo je biti čovjek, vrsta dovoljno svjesna da uživa umjetnost.

 

Facebook Comments