Glengarry Glen Ross (1992)

Danas preporučeni film moderna je adaptacija Arthur Millerove predstave „ Death of a Salesman” gdje je salesman  „simbol propasti američkoga sna“. Nemilosrdna situacija u kojoj su stavljeni likovi – agenti za prodaju nekretnina – slika je crne strane kapitalizma gdje je zaposlenik lako zamjenjiva roba.

Tešku životnu situaciju četiri agenta (ne)podnose na različite načine. Sjajno psihološko razrađeni likovi jakim dijalozima dovedu do stanja neprekidne pozornosti. A kako i ne bi, kad su ih utjelovili majstori poput Al Pacina, Jack Lemmona, Ed Harissa i Alana Arkina koji igraju prodavače nekretnina pred koje je stavljen težak izazov. Neomiljenog menadžera, slijepog pobornika pravila bez osjećaja empatije ili barem hrabrosti da ju pokaže igra Kevin Spacey, a pojavljuje se i Alec Baldwin kao „đavolji odvjetnik“ koji daje priliku samo onima koji od neprilike mogu stvoriti profit. Svi likovi na svoj način nose se s problemom i posežu za različitim sredstvima neki motivirani očajem, a neki nagradom.

Oči zalijepljene za ovaj film drži napeta atmosfera nastala realističnim prikazom cjelokupne nepravde sistema koji mazi samo one koji stvaraju novac – dok su sposobni stvarati ga. Film ne priča nečiju osobnu priču već oslikava realnost jednog vremena kroz reakcije i postupke ljudi pogođene tom realnošću. Ovo je jedan od onih filmova koji udara u srž teme kojom se bavi zanimljivo i duhovito joj pristupajući.

Od srca vam preporučujemo vaš možda i novi najdraži film!

Facebook Comments