Charlston za Ognjenku (2008)

Ovaj tjedan preporučujemo film koji ima moć da razvedri ove tmurne ispitne dane. Riječ je o srpskome ostvarenju prerano preminuloga redatelja Uroša Stojanovića. Besprijekornom uživanju ovoga ostvarenja doprinosi što se film može pronaći i online.

Snimanje ovog dugoočekivanog ostvarenja počelo je 2005. godine, a premijera je bila tek tri godine kasnije zbog komplicirane postprodukcije na kojoj su radila četiri studija iz Beograda, tri iz Francuske, kao i studiji iz Hrvatske i Bugarske. Film je podijelio publiku u one očarane i razočarane. Naime, skupa produkcija iz budžeta od četiri milijuna eura koja je uvelike nadišla srpske standarde podigla je očekivanja.

Charlston za Ognjenku oaza je kvalitetnog i crnog humora. Film je smješten u imaginarno, čarobno selo u kojem žive samo žene. Nije riječ o nekim Amazonkama, već seoskim ženama koje vape za muškarcima, u strahu da ne ostanu baba-djevojke (s 22 godine) jer je Prvi svjetski rat uzeo svoj danak.

Nevjerojatno umijeće redatelj pokazuje neuvredljivim, urnebesnim karikiranjem, kako sam kaže „balkanskoga košmara viđenog ženskim očima”. Protagonisti ovoga filma dvije su sestre, profesionalne narikače koje više ni ne znaju kome bi prodavale suze.

Film je apsolutno sjajan i toplo preporučujemo da ga pogledate!

Facebook Comments