Diskretni šarm buržoazije (1972)

Eh moja draga Europo, puna li si blaga… Ovaj tjedan, na repertoaru je Francuska, šarm francuskih dama, elegancija francuske gospode i taj milozvučni jezik flertujuće naravi.

Toplo preporučujem da si uljepšate večer i život ostvarenjem Luisa Buñuela, koji je kako kažu „predstavnik i utjelovljenje radikalne filmske avangarde u čijem se sklopu razvio filmski nadrealizam”. U punoj zrelosti i novom djetinjstvu, dobi od 72 godine, Luis je stvorio ovo remek djelo protkavši prikaz svakodnevice snovima i maštom.

Diskretni šarm buržoazije, smiona je kritika viših društvenih staleža, običnih ljudi presvučenih u svoje bogate maske. Elegancija ovog filma leži u tome što redatelj nije bijesan, ogorčen, pa čak ni ljut na takvo ponašanje. On buržoaziju nije prikazao zlom, samo ljudskom i, rekla bih, zarobljenom u svojoj kurtoaziji.

Ovaj film odiše apsurdom, sve što se dogodi nije se dogodilo, sve što nije logično događa se. I kad bih vam prepričala ovaj film, ne bih ništa spojlala, jer ovdje radnja barem u kronološkom smislu riječi – ne postoji u potpunosti.

Ovo nadrealno remek djelo širi zjenice i stvara jedan veliki upitnik iznad glave. Odmah ću vam reći da se taj upitnik neće razložiti u atome, niti prijeći u bilo koji drugi interpunkcijski znak, a baš u tome leži čar ovoga filma.

Ako u sebi želite probuditi iskreno divljenje, toplo preporučujem gledanje ovoga filma za koji mogu garantirati da nikome neće biti dosadan. Bilo mi je teško uopće staviti riječ „dosadan“ u isti kontekst s Diskretnim šarmom buržoazije…

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments