Life of Brian (1979)

Nadam se da ste uživali u prošlotjednom filmu – Persona (1966) –  i da je bar nečija dilema „A što da gledam?“ bila uspješno riješena. Naš piratski brod zadržava se u Europskim vodama i uplovljava samo malo južnije – u Veliku Britaniju!

Urnebesnost odabranom filmu daje satirični prikaz mindseta ljudi koji su svoj vijek odživjeli oko nulte godine. Iako smo dosta evoluirali, postojanost i bliskost humora garantira dovitljivo poigravanje onim stvarima koje se ipak nisu promijenile. Scena kojom su me Monty Pythonovci osvojili u ovom filmu jest prikaz ponašanja mase zaluđene pronalaskom svoga vođe – Briana – koji baš i nema ambicija da to i bude.

Pronaći dobru komediju može biti sklizak teren, barem za mene, no ova mi je dotakla žicu smijeha. Iako mi takvi filmovi probude zahvalnost na kanalizaciji, tekućoj vodi, te izostanku “sportova” poput kamenovanja i paljenja na lomači u našem društvu, ne preferiram filmove radnje smještene u stariju povijest. No, u filmu Life of Brian realnosti tog doba pristupljeno je nadrealno, a samim tim pitomije i oštrije.

Those days getting stoned wasn’t against the low, it was the low.

Dovitljivost i inteligencija humora ovoga filma leži u mogućnosti autora da ga stvore iz spajanja iskarikirane svakodnevice prije 2 tisuće godina sa psihološkim stanjima i primitivnim instinktima koji otežavaju racionalno djelovanje i dan danas.

Ako već nisi pogledao ovaj kultni klasik, došlo je vrijeme da to i učiniš… Zaista.

Facebook Comments