12 Angry Men (1957)

Naslovna slika, a i godina nastanka filma odaju da smo ovaj vikend u retro stilu. Imala sam, rekla bih, predrasude prema crno bijelim filmovima – stvorila sam sliku da su dosadni, usporeni i zastarjeli. No, kvaliteta i određene teme su vječne i nepremašene. Twelve Angry Men prvi je moj pogledani crno bijeli film koji ću uvijek entuzijastično preporučivati.


Jednu predrasudu mi je sigurno srušio, a o drugima me, u najmanju ruku, natjerao da razmislim. Ova napeta i inteligentna sudska drama bavi se vječnim pitanjem: jesmo li zaista svi jednaki pred zakonom? U teoriji možda da, al’ koliko se kojem slučaju posvećuje vremena i razmišljanja? Koliko smo ustvari bitni i što nas čini bitnima?


Bio je to vruć dan, kada je 12 ljutih muškaraca odlučivalo o sudbini mladoga potencijalnoga ubojice. Za neke sigurnoga ubojice. Vrućina u filmu čest je motiv koji nagovještava napetost i sukob. Kako film prolazi, napetost raste, soba se sužava, a kapljice znoja 12 porotnika sve su veće. Gotovo zaudaraju kroz ekran.


Ovo je jedan od onih filmova, nakon čijeg gledanja postaneš bolji čovjek.


Ako baš nepodnosite crno bijele filmove, postoji verzija iz 1997. godine… No, original je original.

Facebook Comments