The Insider (1999)

Današnji film najviše bi se mogao svidjeti studentima novinarstva, no ni ostalima, koji možda upravo uče za ispite na FER-u, ekonomiji ili agronomiji, vrijeme „utrošeno“ na gledanje The Insidera neće biti propalo, naprotiv.

Film na hrvatski preveden kao „Probuđena savjest“ otkriva priču temeljenu na članku Marie Brenner o duhanskoj industriji, odnosno najvećem proizvođaču cigareta – Phillip Morrisu. Kriza u kojoj se našao ovaj monopolist bazirana je na stvarnim događajima, naravno filmski (ne dokumentarno) prerađenim. The Insider može dati saznanja o događaju i čovjeku (ljudima) itekako vrijednim proučavanja, no naravno postoje nerealni elementi koji uspješno stvaraju osjećaj znatiželje, drame i napetosti.

U kakvom je položaju čovjek kada vidi nešto što savjest nalaže da podijeli, a odanost korporaciji i ugovor o povjerljivosti podataka ne dopuštaju? Kome ostati odan? Moralna dilema snažno je portretirana u liku Jeffrey Wiganda (Russell Crowe), no postojao je i katalizator njegova odlučivanja (samo do koje mjere?). Lowell Bergman (Al Pacino), odrješit i mentalno snažnan, istraživački novinar načinje pitanje – koja je snaga novinarstva uopće? Gdje cenzura počinje i kroz koje filtere istina mora proći da bi postala javna?

Ova drama s elementima trilera snažna je priča koja pored zabave daje podatke potrebne za razumijevanje načina funkcioniranja tradicionalnih medija.

Ugodno gledanje!

Facebook Comments