U današnje vrijeme, u kojem svi živimo ubrzanim tempom života, teško je biti uspješan poduzetnik, a pogotovo uspješna poduzetnica. Biti mama, supruga i istovremeno voditi posao sigurno nije lako, ali uz malo volje i truda sve se može. Naravno, ne želimo ugroziti mušku populaciju jer su nam od velike pomoći, pogotovo ako se žena odlučila baviti djecom i biti kućanica, a muž zarađuje kako bi mogli dobro živjeti. Tradicija ipak možda nalaže da bi žena trebala više vremena provoditi doma, brinuti o djeci, kuhinji, zapostaviti svoju karijeru, ali danas se situacija malo promijenila. Sve se više žena želi uz obitelj baviti i poslovnom karijerom.

U Hrvatskoj se 50-ak tisuća žena odlučilo za poduzetništvo i u njihovom je vlasništvu 25 posto trgovačkih društava te 33 posto obrta, no prepreke za probitak žena u poslovni svijet još uvijek postoje. Teško usklađivanje privatnog i poslovnog života žena, nedovoljna poduzetnička zvanja i vještine, ali i nedovoljna upornost u kontinuiranoj potrazi za potporama te neadekvatno umrežavanje s drugim poduzetnicima, neki su od najvećih slabosti ženskog poduzetništva.  Međutim, sve je to manje bitno ako se fokusiramo na ono što nam daje snage, kao što je trend rasta broja žena poduzetnica, natprosječno učešće žena poduzetnica u ukupnom broju radno aktivnih žena u odnosu na druge zemlje EU ili čak aktivno poticanje razvoja poduzetničkog ozračja. Država također potiče razvoj ženskog poduzetništva putem bespovratnih potpora,  subvencioniranja kamata i sufinanciranja umrežavanja žena poduzetnica.

Krajem 2017. godine, proglašene su hrvatske najbolje poduzetnice. Nagrada za inspirativnu poduzetnicu godine otišla je u ruke Josipe Maslač Petričević. Josipa je osnivačica obrta Naftalina koji posluje već 35 godina u tekstilnoj industriji i jedan je od vodećih dobavljača korporativnog i industrijskog sektora u Hrvatskoj i šire. Najperspektivnijom poduzetnicom  proglašena je Selma Smajić,  osnivačica tvrtke Ures, koja je u 24 godine zaokružila proizvodnju i prodaju cvijeća, hortikulturu, a razvija i inovativni koncept cvjećarstva Flores. Kao poduzetnica koja najuspješnije vodi svoj mali tim pokazala se Anamarija Cicarelli, osnivačica tvrtke Interligo koja se u 4 godine etablirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika u turizmu. U kategoriji Startup poduzetnice s velikim potencijalom za daljnji razvoj posla najboljom je proglašena Tihana Šmitran, osnivačica kreativne agencije Amulet studio koja je jedna od rijetkih na tržištu s vlastitom produkcijom, a kroz animacijski studio u Estoniji razvija projekte za globalno tržište. Perspektivnom poduzetnicom smatra se ona koja ima minimalno pet djelatnika te uspješno opstaje na tržištu, dok mikro poduzetnica ima najviše pet zaposlenih u svojoj tvrtki. Start-up poduzetnicom godine smatra se pak ona žena koja je u periodu od maksimalno pet godina razvila biznis koji je spreman za sljedeću fazu rasta.

 

Facebook Comments