Zdrava prehrana i dijeta postali su trend u proteklih dvadeset godina kojeg prate svi uzrasti i nacionalnosti. Nažalost postoji velik broj zabluda oko toga što je uistinu prihvatljivo, a što nije kako bi se postigli željeni rezultati te najvažnije kako bi održavali zdravlje.

Što je to zdrava prehrana?

Prema definiciji stručnjaka zdrava prehrana je konzumiranje nutricionistički vrijednih namirnica iz svih skupina hrane i to u preporučenim količinama. Također, da bi se hrana koju konzumiramo smatrala zdravom mora zadovoljavati kriterije poput odgovarajuće pripreme jer ona uvelike utječe na očuvanje nutritivnih vrijednosti, obroci se moraju rasporediti kroz dan i jesti približno u isto vrijeme te namirnice koje konzumiramo moraju imati pozitivan utjecaj na zdravlje i mora se jesti u preporučenim količinama prema piramidi zdrave prehrane.

Zdrave namirnice

Ključna je konzumacija zdravih masti poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina, dobrih zasićenih i nezasićenih masti jer su iznimno potrebne tijelu i mozgu za funkcioniranje i rast. Uz navedeno iznimno su potrebni i ugljikohidrati jer su glavni izvor energije, ali uz oprez da se ne unose masti i ugljikohidrati iz loših izvora.

Glavno pravilo oko slatkog je da ono bude iz zdravih izvora, točnije
pripremu slastica kod kuće. Takva vrsta „ slatkog užitka „ trebala bi sadržavati zdrav kakao, razno bobičasto i koštuničavo voće te zdrave zaslađivače poput meda, stevije i javorovog sirupa.