Iako danas mnogi na Dan žena, u Hrvatskoj i okolici popularno nazivan Osmi mart, gledaju kao na komercijalizirani praznik nalik Valentinovu na koji muškarci svojim boljim polovicama, majkama, bakama, sestrama ili prijateljicama poklanjaju sitne, ili one malo veće, znakove pažnje, povijest obilježavanja ovog dana ponešto je drugačija.

Poanta obilježavanja Dana žena jest slavljenje žena i njihove duge i iscrpne borbe za jednakost kroz povijest. Ona je danas često olako shvaćena u zapadnim zemljama jer su ondje njihova prava, barem na papiru, ostvarena i jednaka pravima muškaraca. Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da su u nekim zemljama trećeg svijeta žene i danas podređene muškarcima te ne ostvaruju neka od temeljnih ljudskih prava poput primjerice prava na obrazovanje.

Prvi Dan žena obilježen je još davne 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela tadašnja Socijalistička partija Amerike iako je i godinu ranije, upravo na današnji datum, više od 15 tisuća žena marširalo ulicama New Yorka zahtjevajući na taj način temeljna ljudska prava – pravo glasa na izborima, pravo na veće plaće te pravo na skraćivanje radnog vremena. Inicijativu za pokretanjem Međunarodnog dana žena pokazala je Clara Zetkin, voditeljica ženskog ureda Socijaldemokratske partije Njemačke uz obrazloženje kako bi svaka država, barem jedan dan, trebala slaviti žene i na taj način potaknuti ostvarivanje njihovih jedinstvenih prava. Njezin prijedlog prihvatilo je više od 100 žena iz 17 zemalja svijeta te je prvi Međunarodni dan žena obilježen 19. ožujka 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Dvije godine kasnije datum obilježavanja ovog dana pomaknut je na 8. ožujak koji je od strane Ujedinjenih naroda prepoznat i prihvaćen 1975. godine. Datum 8. ožujka izabran je zbog povijesnih događaja koji su se dogodili na taj datum od kojih je prvi i najpoznatiji bio prosvjed žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila održan još davne 1857. godine u New Yorku. Nažalost, spomenuti događaj je završio bez uspjeha, ali hrabre žene nisu odustale i dva su mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Danas je obilježavanje Međunarodnog dana žena poprilično standardizirano od strane Ujedinjenih naroda koji svake godine odabiru specifičnu temu za ovaj dan te se on diljem svijeta slavi putem raznih umjetničkih događanja, koncerata, govora i konferencija. Ipak, obilježavanje je u nekim zemljama manje, a u nekima više komercijaliziran, a u nekim zemljama, poput Rusije, Azerbejdžana, Armenije, Moldavije, Crne Gore, Ukrajine i Vijetnama, čak je i službeni državni praznik.

Iako ćemo se, vjerojatno, složiti da poanta ovog dana nije samo pokloniti čokoladu ili cvijeće, žene su i dalje nježniji spol, pa će tako većina nas ipak biti sretna s nekim malim znakom pažnje. Zato, dragi muškarci, razveselite svoju bolju polovicu onim što najviše voli, a drage žene, ne budite jedne drugima vučice (ili čopor vučica) i sjetite se onih žena koje niti danas ne ostvaruju prava koja prečesto uzimamo zdravo za gotovo.

Kako god odlučili proslaviti ovaj dan, pobrinite se da bude obilježen s puno ljubavi i razumijevanja!

 

Share this article

Nika Crnek studentica je četvrte godine Poslovne ekonomije na EFZG-u i novinarka Managera. Velika je ljubiteljica životinja, a najdraži su joj psi. Voljela bi otvoriti prihvatilište za nezbrinute životinje i svaki slobodan trenutak provoditi s njima. U slobodno vrijeme uči ruski, uživa u kineskoj hrani, a velika joj je želja živjeti u Amsterdamu.

Facebook Comments