Početkom godine iz modne kuće Gucci stigla je vijest o otvaranju restorana “Gucci Osteria” u Firenzi u kojem će kuhati slavni chef Massimo Bottura, nositelj tri Michelinove zvjezdice. Novi restoran otvoren je u Guccijevom novom prostoru u Firenci, vrtu Gucci. Smješten iza zidina zgrade iz 14. stoljeća- Palazzo della Mercanzia, ovaj novi restoran gleda na najpoznatiji gradski trg, Piazza della Signoria. Osim restorana,  ​​u vrtu Gucci se nalaze i izložbeni prostori, butik i kino dvorana. Ulaznica u cijeli kompleks stoji 8 eura od koje je dio namijenjen za obnavljanje pojedinih pročelja u samom gradu. Botturaovo iskustvo i ime dodaju određenu vjerodostojnost novom restoranu. Neka od jela s menija koja se mogu probati su Parmigiano Reggiano Tortellini, peruanski inspirirani Tostadas (tortilje), bunsi sa svinjetinom i rižoto od gljiva za 20 do 30 eura po jelu.

Kombinacija mode i hrane se na prvi pogled čini nespojivom, no, koliko je to zapravo sasvim logičan slijed ulaganja vlasnika poznatih marki? Oni jednostavno prate potrošnju, protok novaca svojih kupaca nadajući se povećanju prihoda. Gucci i njegovi konkurenti ne očekuju da će im ta ulaganja trenutno donijeti značajna sredstva već smatraju da će time bolje pozicionirati svoju marku na tržištu. Budući da kupci kupuju sve više proizvoda online, otvarajući restorane i kafiće u sklopu samog prodajnog mjesta u centru grada, jedan je od načina izvlačenja najviše novaca iz tih velikih prostora. Ipak, većina ovakvih marki ulaganje u ugostiteljstvo smatra ulaganjem u marketing, postoji velika mogućnost da bi ovakvo ulaganje dugoročno moglo donijeti financijske rezultate. Prema godišnjem izvješću tvrtke Bain & Co, prodaja luksuznih vina, žestokih pića i hrane, porasla je za 6 posto, više od osobnih luksuznih dobara poput torbi, odjeće i obuće. No, svaka strategije vuče određene rizike. Jedan od analitičara tvrdi kako postoji opasnost od „razrjeđivanja“ marki ako gastronomski doživljaj ne bude na nivou s onim modnim.

Osim marke Gucci, i Prada se okušala u novom trendu. Prada je u 2015. godini kupila jedan od najcijenjenih kafića/pekarnica u Milanu, “Passticeria Marchesi”. Od 1824. godine u Milanu je poznata “Pasticceria Marchesi” po izvrsnosti svojih svježe pečenih kolača  te kao mjesto za brzi ručak ili koktel poslije posla. Dok se izvorna lokacija promijenila, nova lokacija pruža elegantni šarmom poštujući tradiciju kafića. Arhitekt Roberto Baciocchi osmislio je uređenje 120 četvornih metara. Dostupna je cijela linija kolača Pasticceria Marchesija, kao i nekoliko novih iskušenja i raskošna linija pakiranih proizvoda posebno dizajniranih za novi prostor. Svi kolači se svakodnevno peče na prostoru kako bi se osigurala ista visoka kvaliteta za koju je poznato izvorno mjesto, a daljnje uključivanje obitelji Marchesi još više pojačava tu predanost.

 

Od 2016., središtu Londona, u ulici Regent Street, otvoren je “Thomas’s cafe”, Burberryjev kafić nazvan po utemeljitelju ove luksuzne marke. Kafić nudi meni prepun britanskih klasika, od popodnevnog čaja do jastoga s krumpirićima. Otvoren sedam dana u tjednu, “Thomas’s cafe” nudi samo najfinije sezonske sastojke malih poljoprivrednika i obrtnika diljem Velike Britanije. Dodatak kafiću je i dio zamišljen kao trgovina za darivanje sa sezonski ažuriranim linijama proizvoda poput pokrivača, jastuka, svijeća i putničkih torbi. Svi proizvode se mogu personalizirati na više načina, a kupac sam odabire sve vezano uz zamatanje,  od vrpce do čestitke.

Uz njih tu su još i Ralph Lauren, Dsquared2, Bulgari, Chanel, Dior, Dunhill, Wolf & Badger, Armani, Versace, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Vivienne Westwood, Hermès…

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments