Sveti Patrik zaštitnik je Irske, a njegov dan slavi se 17. ožujka. Svi vole Patrika, a rijetki znaju tko je bio sveti Patrik, kakvi su običaji u Irskoj za Dan svetog Patrika, zašto zelena boja, zašto djetelina…

Dan svetog Patrika većinu nas podsjeća na pivu, hranu, irsku muziku i dobru zabavu. Irci pak Dan svetog Patrika smatraju religioznom svetkovinom koju slave u crkvi, a popodne sa svojim obiteljima. Tek 1995. godine Dan svetog Patrika počeo se koristiti u turističke svrhe te kao promocija Irske.

Najmasovnija proslava Dana svetog Patrika je u Dublinu u Irskoj, iako je prva održana u Bostonu u SAD-u 1737. godine. Od tada se diljem SAD-a slavi Dan svetog Patrika, iako tamo nije službeni praznik. Osim u SAD-u i Irskoj, Dan svetog Patrika svake godine postaje sve masovniji, a proslave se održavaju diljem svijeta.

Zašto se Dan svetog Patrika slavi diljem svijeta?

Sveti Patrik

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius. U Irsku je stigao kao rob, kada su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Bio je pastir, običan mladić, koji nije vjerovao u Boga, međutim na pašnjacima uz stada ovaca postao je pobožan, te se počeo moliti Bogu. Nakon nekoliko godina ropstva, Patrik je uspio pobjeći u Britaniju gdje je postao đakon, a nakon povratka u Irsku i biskup. Imao je veliku ulogu u preobraćanju Iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije diljem Irske pa i šire. Umro je 17. ožujka 461. godine, kod irskog grada Downa.

Irski vilenjak

Irski vilenjak ili leprechaun, bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika, Irci imaju običaj sakriti novčiće koje onda djeca traže, u nadi da će možda naletjeti i na vilenjaka.

Zmije

Danas u Irskoj gotovo pa i nema zmija, guštera, gmazova, i pokušaji da se nastane gotovo su nemogući. Legenda kaže da je sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske. Znanstvenici pak smatraju da u Irskoj nema zmija jer se otok odvojio od kontinenta za vrijeme ledenog doba i da su tada nestale sve zmije i gmazovi s otoka. Protjerivanje zmija iz Irske samo je slikovit prikaz za protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

Djetelina

Pronalazak djeteline s četiri lista znači sreću, a kakve veze ima djetelina s Irskom i Patrikom? Sveti Patrik koristio je djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline vrlo rijetke. Djetelina je biljka roda Trifolium, što asocira na to da se radi o tri lista, a četiri ili više listova javlja se nakon mutacije gena biljke. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Shigeo Obara iz Japana, 2002. godine pronašao je djetelinu s najviše listova ikad, čak njih 18.

Zelena boja

Kad spomenete Irsku, vjerujemo da vam prvo padne na pamet zelena boja, zašto? Kažu da je boja Irske i svetog Patrika bila plava, međutim Irska se povezuje sa zelenom bojom. Neki od razloga:

  • Zelena je jedna od tri boje na zastavi.
  • Djetelina koju je koristio sveti Patrik je zelena.
  • Irskom dominira zelena boja, gledajući pejzaž, zbog čestih kiša.

Share this article

Facebook Comments