Ovih nam se dana anticiklona napokon osmijehnula, a sa sobom je donijela želju da iza sebe ostavimo sve obveze i otputujemo u neki daleki kraj. Međutim, ipak smo mi Hrvati zaposleni ljudi (čitaj: siromašni) pa si ne možemo baš priuštiti putovanje u Peru ili Vijetnam. Kao alternativi, okrećemo se zanimljivim europskim destinacijama koje, budimo realni, možemo pronaći na svakom koraku. Stoga sam se potrudila i izvukla iz pepela pet destinacija za različite tipove putnika.

  1. Amalfi (Italija) – #instaputnik

Za sve zaljubljenike u fotografiju, a pogotovo onu koja donosi puno lajkova, Amalfijska obala idealna je destinacija. Ovaj talijanski dragulj, koji godišnje posjeti more turista, nalazi se u Kampaniji, a na njoj se smjestilo četrnaest podjednako popularnih naselja. Njena stjenovita bajkovitost nije promakla ni UNESCO-u, koji ju je 1997. godine smjestio na popis svjetske baštine. Materijala za fotografiranje neće nedostajati, s obzirom da Amalfijska obala vrvi raznim znamenitostima, uz već spomenuti krajolik. Uz autobusnu kartu za ovu destinaciju dolazi i dvogodišnja garancija da će vam zavidjeti svi insta prijatelji.

  1. Nacionalni park Saska Švicarska (Njemačka) – Prirode-mi-daj putnik

Neki se, s druge strane, više vole zbližavati s prirodom, nego s tri tisuće followersa. Za takve, gotovo izumrle vrste, na popisu se našao ovaj nacionalni park u istočnom dijelu Njemačke. Park se proteže na 94 četvorna kilometra, a u njemu možete pješačiti do iznemoglosti, penjati se po više od sedamsto vrhova i prešetavati se po prelijepom Bastei mostu iznad rijeke Elbe, među stijenama visokim gotovo dvjesto metara. Stoga, put pod noge, ali molim vas, ne u kroksicama.

  1. Edinburgh (Škotska) – Gradski putnik

Gradski tip turista bira glavne gradove u kojima će upoznati ne samo kulturu, već i njegove osebujne stanovnike. Takvim putnicima preporučam odlazak u škotsku prijestolnicu, koju nazivaju Atenom sjevera. Iako će vas vrlo vjerojatno dočekati kiša, Edinburgh je prepun zanimljivih priča i vizura, pogotovo u njegovom Starom i Novom gradu, koji su pod UNESCO-vom zaštitom od 1995. godine. Možete razgledati bezbroj srednjovjekovnih dvoraca, a ako vas arhitektura ne zanima, dođite barem degustirati pravi škotski viski.

  1. Segovia (Španjolska) – Terenska-nastava putnik

Našlo se na popisu nešto i za ljubitelje povijesti. Ovaj španjolski grad, točnije njegovo uže središte, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine od 1985. godine, a karakterističan je po rimskom akveduktu. Segovia je još od keltskog doba bila važno trgovačko središte, a tu je ulogu zadržala do dana današnjeg. Ako je odlučite posjetiti, pripremite papir i olovku za sve zanimljive priče koje ćete čuti, ali i rječnik španjolskog jer nitko ne zna engleski.

  1. Colmar (Francuska) – Putnik anonimus

Za sve one koji vole putovati u neobične, šarmantne krajeve, bez previše prtljage, evo jednog idiličnog francuskog gradića. Smješten je u podnožju planine Vogezi nedaleko od granice s Njemačkom i Švicarskom. Nazivaju ga malom Venecijom zbog mnogih kanala rijeke Lauch, a specifičan je i zbog spoja njemačke i francuske arhitekture iz 8. stoljeća s kasnijim adaptacijama. Zanimljivo je da boja fasade u Colmaru simbolizira obiteljsku profesiju, a srca na vratima znače da se žena koja je unutra ili udaje ili je slobodna. Tako da, single ladies, vrijedi pokušati.

Facebook Comments