ZagrebDox ove godine svoja vrata otvara četrnaesti put zaredom, a održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Dio festivalskog programa prvi put se prikazuje i izvan Zagreba- od 2. do 4. ožujka festival seli u CineStar Rijeku i Osijek  te splitski CineStar Joker.

Festival je osnovan 2005. godine s ciljem da se gledateljima i stručnjacima pruži uvid u recentnu dokumentarističku produkciju, potakne nacionalna dokumentarna proizvodnja, ali i ojača međunarodna te regionalna suradnja na polju koprodukcija.

Međunarodna konkurencija ove godine broji 21 dokumentarac, a za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji natjecat će se 17 ostvarenja. U regionalnu konkurenciju uvrštena su dva domaća naslova, dok u tri dokumentarna filma Hrvatska sudjeluje kao manjinski koproducent. Uz natjecateljski program, ZagrebDox standardno donosi i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Uz natjecateljski, ZagrebDox ima i niz nenatjecateljskih programa – retrospektiva, filmova fokusiranih na pojedine teme, žanrove, tehnike i estetike. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma, odnosno presjek radova Restartova uspješnog edukativnog projekta u proteklih nekoliko godina te U fokusu: Nova Europa.

Retrospektive se ove godine posvećuju francuskoj redateljici Claire Simon i domaćem dokumentaristu i snimatelju Borisu Poljaku, koji će na ovogodišnjem festivalu ujedno predsjedati međunarodnim žirijem. Međunarodna konkurencija broji 21 dokumentarac, a festival otvara film Preko svih granica (Over The Limit) poljske redateljice Marte Prus. Regionalna konkurencija donosi 17 ostvarenja od kojih i dva domaća naslova: Dani ludila Damiana Nenadića i Josipa, volim te autorskog dvojca Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića.

Publika će kroz program Dox u gostima moći pogledati filmove iz programa Zagrijavanje za ZagrebDox; u Splitu svih šest filmova, a u Osijeku i Rijeci tri naslova s ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Cijene ulaznica za festivalske projekcije iznose 25 kuna za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox cijena ulaznice bit će 20 kuna. Posljednjeg dana festivala publika će, kao i dosad, u programu The Best of Fest – koji će se održati u nedjelju, 4. ožujka – po cijeni paketa ulaznica od 45 kuna moći pogledati sve nagrađene filmove. Ljubitelji dokumentarnih filmova koji neće moći doći na festivalske projekcije odabrane filmove moći će pogledati ekskluzivno u MAXtv Videoteci.

Share this article

Lara je studentica druge godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme osim ispijanja kava voli čitatI knjige, a najviše se veseli odlascima na svoje najdraže mjesto na svijetu - Korčulu.

Facebook Comments