Iako u zadnje vrijeme hrvatska obala obara strane filmaše s nogu pa se često odlučuju za predivni Dubrovnik ili idiličnu Istru kao lokaciju snimanja, nekad je Zagreb imao veliku ulogu u stvaranju kako hrvatske tako i strane filmske industrije.

Zagreb je grad u kojem su mnogi strani redatelji našli svoju inspiraciju. Alan Pakula, redatelj filma Sofijin izbor odabrao je upravo Zagreb za ekranizaciju svoga filma. U njemu možemo vidjeti Meryl Streep (koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom) kako se šeće zagrebačkim ulicama. Isto tako, glumačka ekipa Oscarom nagrađenog njemačkog filma Limeni bubanj svoje je vrijeme provodila snimajući na lokacijama Ilice i današnjeg Trga Republike Austrije.

U glavnom gradu Hrvatske snimana su i dva nastavka poznate američke serije Dvanaestorica žigosanih, vrlo popularne u našim krajevima. Također, sniman je i dio filma Noć lisice te neke epizode serije Vjetrovi rata, koja je 1983. osvojila tri televizijske nagrade Emmy, među kojima i onu za najbolju seriju te dio serijala Rat i sjećanja.

Ljubitelji akcijskog filma bili su presretni kada je Jackie Chan u filmu Božji oklop, inače jednom od najprodavanijih filmova azijske produkcije, izvodio raznorazne vratolomije na mnogim zagrebačkim lokacijama, od kojih nam se u sjećanje urezala scena skakanja s motorima po najpoznatijoj tržnici Dolac i skok preko Mosta slobode. Nismo zaboravili ni na najpoznatijeg svjetskog tajnog agenta Jamesa Bonda, kojeg je utjelovio Sean Connery u filmu From Russia with Love, kojeg na nekoliko trenutaka možemo vidjeti na glavnom željezničkom kolodvoru.

Također, dio filma Captain America (1990.) sniman je u još nedovršenoj zgradi nove Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (dovršena 1995.), a bitno je spomenuti i filmski klasik Tko pjeva, zlo ne misli, kojemu je Zagreb isto poslužio kao pozornica.

No osoba kojoj je Hrvatska najviše prirasla srcu zasigurno je poznati filmaš Orson Welles, koji u Hrvatsku dolazi već krajem pedesetih godina kao glumac u Baldijevom filmu David i Golijat. Poznati glumac i redatelj vraća se u Zagreb i ovdje snima legendarni Proces po Kafkinom romanu, vjerojatno najvažniju od stranih produkcija ikad snimljenih na ovim prostorima. Manji dio filma snimljen je u studijima Jadran filma, a većina na raznim lokacijama u Zagrebu, između ostalog i legendarna scena na Velesajmu, s tisuću strojeva, pisaćih mašina i radnika među koje, u danas povijesnom kadru, ušeće renominirani glumac Anthony Perkins.

 

Share this article

Patricia Bingula bivša je studentica Pravnog fakulteta, a od ove godine brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i novopečeni član Managerova tima. U slobodno vrijeme trenira odugovlačenje s učenjem, a ponekad i odbojku. Radi kao konobarica u kafiću blizu faksa i u zagrebačkom noćnom klubu. Glazbu smatra bitnim dijelom svog života pa ćete je u većini susreta vidjeti kako kasni negdje, ali nikada bez slušalica. Osim toga, voli sve što vole mladi.

Facebook Comments