Nekad najomiljeniji internetski brand Yahoo! prestaje postojati! Odluka je to koja je potvrđena 9. siječnja, u podnesku kompanije američkim regulatorima. Potvrđeno je, također, da kompaniju preuzima telekomunikacijski div – Verizon Communications Inc. te da Marrisa Mayer odlazi s čelnog mjesta kompanije i iz nadzornog odbora.

Promjene na internetskom tržištu

Verizon će preuzeti samo dio kompanije, a ostatak Yahooa promijenit će naziv i zvat će se Altaba. Činilo se kako će Yahoo! preživjeti promjene koje se događaju na internetskom tržištu. Marissa Mayer, 2012. godine dolazi na čelo Yahooa iz konkurentskog Googlea. Reklo bi se da je Yahoou dotična bila treća sreća, nakon dvije promjene na čelu u godinu dana. I, krenulo je dobro. Kompanija ‘se bacila’ u skupa preuzimanja, od kojih se posebno ističe preuzimanje Tumblra, 2013. godine, za 1,1 milijardi dolara. 2015. godine pak preuzima Polyvore – internetsku stranicu za društveni shopping.

No, Yahoo! nije rekao cifru za koliko je kupio Polyvore već je Mayer izjavila da se Polyvoreova tehnologija pokazala sjajnom za native oglašavanje i da stranica ima snažne veze s preko 350 velikih trgovaca, što bi se sjajno spojilo s ‘rastućom platformom za nativno oglašavanje – Yahoo! Gemini’. Yahoo! je ‘koketirao’ i s video oglasima (BrightRoll) te mobilnom analitikom (Flurry).

Hakerski napadi i financijski rezultati

No, baš ta 2015. godina, bila je početak kraja Yahooa. Dioničari nisu bili oduševljeni  financijskim rezultatima pa je Mayer krenula u preslagivanje redova. Drugim riječima, uslijedili su brojni otkazi. 2016. godine objavili su iz kompanije prilično šokantnu informaciju da je 2013. godine kompromitirano više od milijardu e-mail adresa, no da to nema nikakve veze s napadom iz 2014., kada je zahvaćeno oko 500 milijuna korisničkih profila. Ovi hakerski napadi ocijenjeni su kao najveći u povijesti Interneta. Informacija o napadima poljuljala je, dakako, i povjerenje između Yahooa i Verizona, koji su u to vrijeme već sklopili sporazum o preuzimanju vrijedan 4,8 milijardi dolara do te mjere, da je Verizon, po nekim izvorima zatražio radikalno nižu cijenu preuzimanja. S druge strane, spominje se da će, nakon što preuzimanje bude okončano, Verizon zadržati ime Yahoo! za popularne servise poput maila i tražilice.

Ostaje za vidjeti kako će se ta ‘sapunica’ rasplesti no jedno je sigurno – nitko nije siguran barem što se nas korisnika takvih servisa tiče (zbog hakerskih napada i prešućivanja istih), ali i što se tiče samih kompanija. Internetsko tržište danas je iznimno brzo i sklono je promjenama i inovacijama. Stoga danas te ima, sutra te nema. Yahooa više nema, who’s next?

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments