Prekid veze je dio života. Čast iznimkama. Ali šalu na stranu, iako nema neke šale. Naime, prohodati s prvim partnerom u životu, skrasiti se cijeli život s tom osobom, pritom nikada ne iskusiti prekid veze i nove ljude, pretpostavljajući obostranu vjernost partnera pa i nije neka zavidna situacija. Bar ako se pita našu poligamnu prirodu. Pozor uzbuna, ako se tko u ovom trenutku pita je li ipak istina da smo falusovaginalnoločna poligamna bića, neka se više ne pita jer gubi vrijeme. Također, bitno je napomenuti i da prve ljubavi koje su se skrasile, istinski sretno živeći cijeli život jedno s drugim, relikt su jednog romantičnog vremena koje nije iza nas. Ali je teško ostvariva blatnjava priča. Treba imati sreće u ostvarenju tog kvazinootebook scenarija što, hej, ponekad nije slučaj kod upoznavanja novih osoba. Čak su i akteri u filmu bili razdvojeni. Cura je bila s drugim, a Ryan je radio kolibu. Bez arhitektonskog nacrta. Ali, što je najvažnije, pronašli su na kraju pravu osobu. Bila ona vaša prva ili petnaesta. Šesnaestu ostavite za ljubavnicu/ka :mig: :mig:. Idemo dalje.

Krenimo na životni vijek veze. Početci su prekrasni. Svi se slažu oko toga, uz naravno uvjet da je zaljubljenost obostrana. U tom razdoblju mane partnera skrivene su u šumi kod Ivice i Marice, ali nakon otprilike šest mjeseci veze, Ivica i Marica pronađu kuću od kruha koju počnu jesti. U toj kući živi baka koja se zove Mana, a zapravo je vještica. Stat ćemo s pričom ovdje. Naime, upoznavanjem jedno drugoga, upoznajemo i međusobne mane koje nosimo sa sobom kao loto srećku koju umjesto kovanice, vrijeme struže, a ono što dobijete vas ne uveseli. Nekoliko mjeseci nakon spektakularnog početka veze kemijske se spone zaljubljenosti krenu odvajati kao Kolinda od HDZ-a tijekom njezine predizborne predsjedničke kampanje. Jedina razlika je u tome što zaljubljenost zaista jenjava, a ovo drugo je predstava Hamleta u kozojebskoj općini, takozvana SF, seoska fantastika.

Kad smo već spomenuli predstavu, onda spomenimo jedan odličan dio veze. Svađe ba dum tss. Svađe su dio odnosa. Pojavljuju se najčešće simptomatično nekoliko mjeseci nakon početka odnosa i od tada su dio veze, da to ponovimo ako niste upamtili. Živci oba partnera se počnu koagulirati na sve nižim temperaturama. Žene često drame, vjerojatno zato što toliko vole takozvanu dramu. Vole i pogledati reakciju svog odabranog magarca u takvim situacijama radi donošenja zaključaka koji će im koristiti u naknadnoj karijeri gaženja partnera drvenim šlapama Dalaj Lame. Muškarci često izgube bitku nakon prve afektivne psovke upućene dragoj. Nije uopće bitno koliko je ona pogriješila, jadna spodoba se može pozdraviti s bilo kakvom aromom pobjede nakon toga. Pustila ona suzu ili ne, on je taj koji će tražiti oproštaj. Ovo je, takozvano, otkrivanje tople vode, ali muškarac će se kupati u onoj ledenoj s izvora suzne rijeke Mrežnice.

Problemi koji vode potencijalnom prekidu veze dobro zasmrde. Osjetiš ih odmah u početku. Jednostavno dođu. Gubitak interesa jednog od partnera brzo se osjeti, priznala to osoba sebi ili ne. Zatim se po tome kroji ponašanje jednog od partnera u inferiornom položaju. Ako je žena u nezavidnom položaju, veza još ima neke šanse jer muškarac često ne želi izgubiti olako svoju djevojku, svoju seks partnericu. Ako muškarac krene putevima inferiornosti, vezi se ne piše dobro kao ni lignjama u zadarskom kanalu zimi. Muškarca obično u kratkom roku dočeka buket svih vrsta odbijanja. Tuga postane jaka, a na muškarcu je koliko će dostojanstva prodati do konačnog prekida veze. Tom prodajom neće zaraditi kune, samo proporcionalno veću kilogramažu gađenja od strane svoje buduće bivše cure. No, samo hrabro.

Romantična veza je očaravajuća stvar. Početci su oni dragulji kojih se sjećamo sa sjetom na kraju tog puta. Sve između je životna škola iz koje treba izvući što više dobrih zaključaka. Ona će vam pomoći da sljedećem partneru dođete kao sređenije osobe koje će se znati nositi s izazovima odnosa. Osobi s kojom ćete pristati ostariti, nakon što obostrano otkrijete kakvi ste gadovi, a ipak na brodu ljubavi, putevima vremena, plovite dalje. Zvuči možda otrcano, ali otrcan je i osjećaj prolaziti tu vrstu socijalnog odbijanja, gdje se jedno jutro skupa budite, a popodne više ne pričate jer ste prekinuli taj vaš odnos. Sve to zvuči pomalo licemjerno. Ali ipak. Što više prakse u prekidima, to lakši svaki sljedeći prekid. Može biti, ali bolje vježbati nešto drugo. Na primjer tijelo, tss bum da, za one s disleksijom. Bolje vježbati sposobnost detekcije osobe koja će pristajati tvojim gabaritima, posljedično i ti njezinim. Bolje radom na sebi i upoznavanjem sebe počistiti smeće iz svog mozga pa onda smanjiti šanse bivanja krivcem za potencijalne sljedeće veze, prekid.

 

By: Maroje  

 

 

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments