„Misli optimistično, uloži rad i vrijeme i dobre stvari će doći“, motivacijske su riječi mladog i ambicioznog Tomislava, koji je s nama podijelio svoj put od studentskih dana, života u udruzi pa sve do poslovnog svijeta u kojem se danas uspješno snalazi.

„Sve se može ako se dobro organiziraš“, kaže Tomislav Krišto, vanjski konzultant Plavog ureda te osnivač Štreberaja, koji je svoje studentske dane proveo u udruzi i započeo poduzetnički poduhvat kojim se i danas uspješno bavi.

Sve je počelo negdje na drugoj godini fakulteta, priča nam Tomislav, kada se odlučio priključiti Hrvatskoj studentskoj asocijaciji. „Prvo sam bio član Managera i pisao za rubriku Lounge, no onda sam se odlučio više uključiti u HSA i tada sam upoznao bivšu predsjednicu Anu Lakić koja me uvela u tim za Međunarodnu suradnju“,prisjeća se Tomislav. Prve godine bio je dio organizacijskog tima International Week-a, a to ga je odlično iskustvo potaknulo da prihvati prijedlog bivše predsjednice te se iduće godine kandidira za voditelja tima Međunarodne suradnje, kao i voditelja organizacijskog tima za IW, budući da se iskazao na prošlogodišnjem projektu. „Krenuli smo raditi na projektu gdje sam vidio sto novih stvari – budžet, organizaciju smještaja, svakodnevnih aktivnosti, poduzeća, sponzora“,objašnjava bivši voditelj, koji je bio zadužen za svoj, kako kaže, savršen tim. Zajednički su sve uspješno posložili i organizirali te se sada rado prisjeća tog najluđeg IW-a i odličnih iskustava koje će zauvijek pamtiti.

Nakon nezaboravnog iskustva članstvo u udruzi postaje pasivnije, a fokus se prebacuje na završavanje fakulteta i osnivanje Štreberaja na četvrtoj godini fakulteta, čiji je danas ponosni vlasnik. „Bio sam jako dobar u statistici, no usmeni dio me natjerao da ju dodatno usavršim, zatim sam briljirao na usmenom te postao demonstrator“ objašnjava nam Tomislav. Tijekom tog perioda, puno se studenata zainteresiralo za instrukcije kako bi prošli taj ne baš lagan kolegij. Situacija se počinje ozbiljnije razvijati – „Toliko puno ljudi mi se počelo javljati da nisam sve mogao ‘hendlati’. Razmišljao sam kako bih mogao uštedjeti vrijeme pa sam zamolio kolege da mi ustupe prostoriju udruge u večernjim satima kada nikoga nije bilo“.Počeo je držati instrukcije te zarađivati, kako kaže, prvu ozbiljnu studentsku lovu. „Tu mi se stvorila ideja, umrežio sam se s par ljudi, tu posebno ističem kolegu i prijatelja Davida Reya Hudečeka, i pokrenuli smo koncept grupnih instrukcija. Počeli smo tražiti veći prostor i Štreberaj se s vremenom razvio kakav je danas“. Planova u Štreberaju ima puno, a s obzirom na njihovu ambiciju te dosadašnji uspješni rad, njihov tim od pet vrijednih članova ima svijetlu budućnost pred sobom.

U međuvremenu završava Diplomski sveučilišni studij, smjer Analiza i poslovno planiranje, te prije samog završetka upoznaje kolegu i danas dobrog prijatelja Stjepana Srhoja, s kojim radi na raznim projektima, vezanim uglavnom za poslovne modele, te s kojim je napisao nekoliko znanstvenih radova. Sa Stjepanom i kolegom Tomislavom Rasonjom, osvaja Rektorovu nagradu 2013./2014. godine za rad Modeliranje poduzetničkih namjera studenata Sveučilišta u Zagrbu uz pomoć kognitivnih i socio-emocionalnih čimbenika.  „Nisam požalio. Dapače, mislim da je to bio jedan zreli put, pravi put. Da nisam ušao u udrugu  –  pola stvari se ne bi dogodilo.“, objašnjava nam Tomislav te otkriva kako mu je udruga jako puno pomogla, od poznanstava do nekih novih perspektiva koje je otkrio. „Otvori ti jako puno horizonata, stekneš jako puno iskustava i novih prijatelja, poznanika“.

Za kraj, uvijek nasmijan i ambiciozan Tomislav savjetuje nam da se usavršavamo na svakom koraku te da učimo nove stvari samoinicijativno. „Nemojte čekati da stvari padnu s neba. Učlanite se u udrugu, mislite optimistično, uložite rad i vrijeme i dobre stvari će doći“. Mi ćemo svakako poslušati njegov savjet.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments