Ambiciozan i uspješan Milan Vukadinović, bivši član tima Kultura, zabava i sport, u kratkom intervjuu otkrio nam je kako je proveo vrijeme u udruzi, čime se sada bavi i koji su mu budući planovi, ističući kako je najbitnije raditi ono što volite.

Manager: Kada i kako si se odlučio za HSA?

Bila je akademska godina 2009./2010. i odmah početkom drugog semestra dogodila se jedna okupacija HSA udruge od strane „Tom – Žup“ grupe. U tom trenutku  nas je čak sedmero iz iste podgrupe pristupilo udruzi. Prije tog dana nisam znao puno detalja o HSA, znali smo par starijih članova, malo se raspitali i zaključili – zašto ne? Bila mi je prva godina faksa, bio je prisutan početnički elan i s obzirom da je u timu Kultura, zabava i sport nedostajalo „svježe krvi“, odlučili smo se priključiti. Postali smo nositelji KZS-a u sljedećim godinama i iz te ekipe je na kraju proizašlo čak tri voditelja tima – Zovak, Vukoša i Vuleta, a dvojica od njih su postali i predsjednici udruge.

Manager: U kojem si timu/timovima bio član?

Bio sam član KZS-a tijekom cijelog studija. Sad mi je možda malo i žao što se nisam okušao i na malo odgovornijim pozicijama, ali imponira mi što sam, u možda najproduktivnijim godinama članstva od nekoliko voditelja dobivao prijedloge da se kandidiram za njihovu poziciju u narednoj godini jer mi je to bio dokaz da sam obavljao dobar posao kao član i također mi je predstavljalo nagradu za dotadašnji trud. U tim trenucima nisam osjećao nekakvu želju za takvim korakom i kandidiranjem, a kasnije su se ‘umiješale’ i druge stvari poput posla i aktiviranja u drugoj vrsti udruge pa se nisam mogao u potpunosti posvetiti tako odgovornom zadatku.

Manager: Na kojim si projektima radio? Koji bi projekt posebno istaknuo?

Aktivno sam sudjelovao u organizaciji manje-više svih projekata u KZS-u. U tim godinama smo brandirali First Glam Exam i Santa sending SOS i iznimno mi je drago što su se ti projekti zadržali do danas. Također sam sudjelovao i u projektima drugih timova poput Dani EU, Dani SAD-a, u kojima sam se stavljao na raspolaganje za bilo kakve vrste poslova kako bi se što više rasteretio organizacijski tim jer su to stvarno bili veliki i zahtjevni projekti. Bilo je i nekoliko sportskih projekata poput turnira u odbojci na pijesku na kojem sam dvije godine bio u užem organizacijskom timu i to nam je kao udruzi jako dobro došlo jer smo neko vrijeme zanemarivali taj treći segment ‘Sporta’ u našem timu, što je meni, kao ljubitelju sporta i takvog tipa druženja i rekreacije jako teško padalo.

Od svih projekata najviše bih istaknuo projekt, tj. akciju koja se uopće nije održala, ali je imala jako dobru priču iza sebe. Radi se o Sajmu studentskih poslova. Prijatelj Davor Nađi je ozbiljno zagrizao za tu ideju, stoga smo okupili mali tim i krenuli u realizaciju. Akcija je zamišljena kao ‘okidač’ za prvi kontakt poslodavaca sa studentima, kako bi se obostrano dobile sve ključne informacije za buduću suradnju. Nažalost, akcija nije doživjela svoje održavanje jer smo očito počinili nekoliko pogrešaka u pripremi. Možda smo malo promašili tajming, budući da je većina poduzeća isplanirala budžet za narednu godinu, a i relativno kasno smo krenuli u kontaktiranje, kako poduzeća tako i sponzora, te smo si zadali prekratak rok za realizaciju. Obzirom da se najbolje lekcije uče iz pogrešaka, ovaj projekt posebno ističem jer su mi te pouke puno značile u budućim volonterskim i poslovnim projektima i akcijama.

Manager: Kako bi ocijenio svoje iskustvo u HSA? Je li utjecalo na tebe?

Svoje iskustvo ocjenjujem više nego pozitivnim i , da mogu, ponovio bih sve te bi se vjerojatno i malo više angažirao na nekim poljima. Uvijek smo imali dobru atmosferu u kombinaciji s odličnom ekipom pa se ništa nije činilo teškim i neizvedivim. Smatram da je u ovakvim organizacijama i udrugama timski rad najbitnija komponenta i zato je pozitivna radna klima neophodna da bi se došlo do uspjeha.

Udruga mi je pružila priliku da se ‘otvorim’, steknem bolje komunikacijske vještine, osnove poslovne komunikacije i opuštenosti u tim situacijama te da naučim važnost pravilnog ponašanja u timu. Sve mi je to pomoglo da se puno brže i bolje snađem u budućim izazovima. Kad se tome još nadodaju čvrsta prijateljstva ostvarena kroz godine članstva, zaključak je da mi je odluka o pristupanju udruzi bila jedna od najboljih u studentskom životu.

Manager: Čime se trenutno baviš te je li ti iskustvo u HSA pomoglo pri snalaženju i traženju posla?

Nakon godinu i pol radnog iskustva u uredu ravnatelja velikog javnog poduzeća, trenutno radim u manjem IT poduzeću, gdje sam uspješno prošao period prilagodbe na privatni sektor i specifičnost informatičke struke. Radim na poslovima prodaje i pisanja projekata za prijavu na natječaje u sklopu EU fondova. Imao sam sreću da sam već kao student uspio prikupiti kvalitetno radno iskustvo i nisam iskusio stres prilikom zapošljavanja nakon stjecanja diplome.

Istovremeno sam ove godine i predsjednik Rotaract kluba Zagreb Zrinjevac, humanitarne udruge mladih ljudi između 18 i 30 godina koja je dio međunarodne organizacije Rotary International. Bavimo se humanitarnim radom i orijentirani smo na pomoć potrebitima u zajednici pa smo tako organizirali razne akcije kojima smo pomogli beskućnicima, nezbrinutoj djeci u dječjim domovima i raznim udrugama. ‘Najsvježija’ akcija je uspješno održana prije dva tjedna u obliku humanitarne skijaške utrke na Sljemenu za skijaški klub osoba s invaliditetom.

U ostvarivanju napretka na navedenim poljima  jako velike zasluge ima članstvo u HSA koje mi je omogućilo izvrsnu pripremu za buduće izazove, te sam se u svim aktivnostima snalazio na jako dobar način i bez nekakve prevelike prilagodbe.

Manager: Koji su idući ciljevi koje planiraš ostvariti?

Imam tek 26 godina i trenutno si ne namećem neke prevelike i nerealne ciljeve, ali imam nekakvu viziju u kojoj se želim dalje razvijati, prikupljati što više iskustva i napredovati u sadašnjem poslu. Nekakav dugoročni cilj mi je pokretanje vlastitog biznisa jer mislim da čovjek jedino tako može biti u potpunosti zadovoljan i posvećen onom što radi, ali do tog trenutka želim izvući maksimum iz svega što radim kako bi u taj korak krenuo potpuno spreman.

Planiram nastaviti i s radom i angažmanom u Rotary svijetu jer volontiranje i pomaganje potrebitima je ono što osobu puni ‘gorivom’ u obliku posebne sreće, ponosa i pozitivne energije koja je nužna za normalno funkcioniranje u životu.

Manager: Imaš li neku poruku za čitatelje/buduće članove?

Učlanite se u studentske udruge i iskoristite tu fantastičnu pogodnost koju vam omogućuje studentski život. Nemojte zazirati od obaveza i odgovornosti u ovom periodu života jer je to izvrsna škola za sve što vas čeka u budućnosti. Koliko se dajete u nešto, toliko ćete dobiti natrag i to je neki modus operandi kojim se morate voditi kroz studentski i poslovni život jer ako nešto ne radite sa srcem, nemojte se ni upuštati u to.

Iako na EFZG-u i ostalim fakultetima danas postoji velik broj udruga i svaka od njih pruža dobro iskustvo, HSA je zbog svoje tradicije i raznovrsnosti stvarno ‘više od studiranja’ i nemojte propustiti svoju priliku na nadolazećim regrutacijama! 🙂

 

Share this article

Patricia Bingula bivša je studentica Pravnog fakulteta, a od ove godine brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i novopečeni član Managerova tima. U slobodno vrijeme trenira odugovlačenje s učenjem, a ponekad i odbojku. Radi kao konobarica u kafiću blizu faksa i u zagrebačkom noćnom klubu. Glazbu smatra bitnim dijelom svog života pa ćete je u većini susreta vidjeti kako kasni negdje, ali nikada bez slušalica. Osim toga, voli sve što vole mladi.

Facebook Comments