U novom krugu naših dobro znanih „Više od studiranja“ intervjua odlučili smo nastaviti trend intervjuiranja istaknutih bivših članova Hrvatske studentske asocijacije! Na našem popisu takvih našao se upravo doc. dr. sc. Fran Galetić, kojeg mnogi znaju kao docenta na katedri Ekonomske teorije. Ovom smo se prilikom odlučili vratiti u njegove studentske dane i saznati više o njegovom angažmanu u Hrvatskoj studentskoj asocijaciji.

 

MANAGER: Na kojoj godini studija ste se učlanili u Hrvatsku studentsku asocijaciju i što Vas je na to potaknulo?

U HSA sam se učlanio na prvoj godini studija. Zanimao me rad studentskih udruga i dodatan angažman tijekom studija pa sam odlučio postati član Hrvatske studentske asocijacije. Nakon samog učlanjenja upoznao sam cijelu strukturu organizacije i odmah otkrio područja koja su me zanimala. Na prvom mjestu mi je bio Studentski poslovni list MANAGER, u kojem sam se odmah počeo baviti novinarstvom. Uz MANAGER, uključio sam se i u brojne druge projekte.

 

MANAGER: U kojem ste timu bili i zašto ste se odlučili za taj tim?

Na prvoj godini sam vrlo aktivno počeo pisati za Manager, što jer rezultiralo time da sam na drugoj godini studija došao na mjesto glavnog i odgovornog urednika. Na toj poziciji ostao sam do četvrte godine studija. Novinarstvo mi je oduvijek bilo zanimljivo, a rad u MANAGERU omogućio mi je da na najbolji mogući način osjetim kako je to aktivno baviti se novinarstvom. S obzirom na to da MANAGER ima zadane rokove za predaju članaka, uvijek je bio izazov na vrijeme dovršiti svaki broj. Naravno da je tu bilo problema u obliku kašnjenja pojedinih tekstova novinara, ali na kraju je uvijek svaki broj izašao na vrijeme.

Na drugoj godini studija bio sam i član Upravnog vijeća HSA zadužen za ljudske potencijale. Na tom mjesto glavni zadatak bio mi je promocija udruge među potencijalnim novim članovima i povećanje broja članova, ali prvenstveno onih koji su zainteresirani za aktivno sudjelovanje u projektima HSA. Mislim da sam svoju zadaću dobro obavljao, s obzirom na to da se broj aktivnih članova povećao, a povećao se i broj projekata u organizaciji HSA.

Nakon završetka fakulteta prestalo je moje aktivno članstvo u, ali sam tada postao član Nadzornog odbora HSA. To je funkcija koju obično obavljaju bivši članovi, koji na taj način žele pomoći sadašnjim članovima u vođenju udruge.

 

MANAGER: Na kojim ste projektima radili za vrijeme svojeg članstva u udruzi? Koji Vam je najviše ostao u sjećanju i zašto?

Osim već spomenutog MANAGERA koji je bio moj glavni i najveći projekt u HSA, sudjelovao sam i na brojnim drugim projektima. Dvaput sam organizirao odlazak sportskih ekipa fakulteta na međunarodni Turnir „5 lopti „ u Cergyju u Francuskoj. To je sportsko natjecanje u pet sportova među ekipama fakulteta iz cijele Europe. Naši predstavnici su redovno bili uspješni i vraćali se s osvojenim visokim mjestima.

Sudjelovao sam i na projektu „Croatia Connecting Neighbours“, u sklopu kojeg su studenti iz susjednih zemalja boravili u Zagrebu na našem fakultetu tjedan dana i upoznavali se s načinom rada i studiranja na EFZG te općenito hrvatskom kulturom i običajima.

Zatim je tu bio projekt „Dani Europske unije“, u kojem smo imali postavljene štandove u prizemlju fakulteta na kojima su se predstavljale države članice EU. To je bilo vrijeme u kojem je Hrvatska tek počinjala svoj proces pristupanja EU te je zbog toga projekt bio izuzetno zanimljiv studentima, ali i profesorima. Redovito su na otvaranje dolazili predsjednik Republike Hrvatske, ministri vlade RH i veleposlanici zemalja EU.

Svake godine sudjelovao sam i u organizaciji Brucošijade Ekonomskog fakulteta, koju tradicionalno organizira HSA. Najuspješnije Brucošijade bile su one na kojima su nastupali Magazin i Lana Jurčević. Održavale su se u jarunskim klubovima, a često su karte bile rasprodane danima unaprijed. Na istom mjesto organizirali smo i izbor za Miss EFZG-a u kojoj smo birali najljepšu studenticu fakulteta. To je izazvalo veliki interes sponzora pa je pobjednica bogato nagrađena, ali je i dobila mogućnost daljnjeg sudjelovanja u izboru za Miss Hrvatske.

 

MANAGER: Mislite li da su Vam iskustva stečena radom na projektima pomogla kasnije pri traženju i obavljanju poslova na tržištu rada? Ako da, na koji način?

Iskustva stečena radom u Hrvatskoj studentskoj asocijaciji su neprocjenjiva. Od same organizacije posla i vođenja računa o tome da sve bude odrađeno na vrijeme na visokoj razini po pitanju kvalitete, pa do međuljudskih odnosa i kontakata s poduzećima. Brojni naši članovi pronašli su posao baš zahvaljujući radu u HSA i MANAGERU. Neki članovi MANAGERA su čak nastavili svoju novinarsku karijeru i zaposlili se u poslovnim novinama i časopisima. Osobno sam imao mnoštvo različitih ponuda za posao, od kojih su mnoge došle upravo zahvaljujući mojem angažmanu u HSA.

 

MANAGER: Jeste li i danas u kontaktu s kolegama iz HSA?

Kako vrijeme prolazi, nažalost sve manje smo u kontaktu. Čujemo se povremeno, nekad se i vidimo, ali daleko je to od one situacije kada smo se svakodnevno susretali po nekoliko puta i zajedno radili na projektima. Što se pak tiče sadašnjih članova HSA, njima su moja vrata uvijek otvorena za bio kakav savjet, pitanje ili pomoć u provedbi projekata.

Share this article

Lucija Markić ima 22 godine i studentica je treće i četvrte godine Poslovne ekonomije EFZG-a. Nema previše slobodnog vremena, ali kad bi ga imala provodila bi ga gledajući filmove. Iskreno uživa pisati članke za Manager, a kad ne volontira radi na garderobi jednog poznatog zagrebačkog noćnog kluba i sretno je zaljubljena.

Facebook Comments