Nakon početnih problema s usklađivanjem nekad prekrcanih rasporeda, sastali smo se s Aleksandrom Nikolić, našom nekadašnjom voditeljicom tima za financije. Aleksandra s toplinom i zdravom dozom nostalgije gleda na svoje studentske dane u HSA pa ćemo zajedno s njom na mali “trip down memory lane”, ali i saznati čime se bavi danas.

Manager: Prije svega hvala ti na izdvajanju svog dragocjenog vremena za svoju nekadašnju asocijaciju. Pokušaj nam opisati splet okolnosti koji te doveo u HSA? Zašto si odabrala baš financije?

U udrugu me doveo upravo splet okolnosti. Nisam ni znala koliko će utjecaja na moj život imati studentska udruga niti koliko će mi pozitivnih iskustava donijeti. Čekajući predavanje, u jednoj sam dvorani pronašla novoizdani broj Managera u kojem sam pročitala o provedenom Međunarodnom tjednu u Zagrebu, jednom od projekata HSA, i nadolazećoj regrutaciji. Bila sam na početku 2. godine EFZG-a i željela sam iskusiti “više od studiranja”, upotpuniti studentske dane nekim novim izazovima i odgovornostima, upoznati nove kolege s fakulteta, a i nisam htjela da mi studij bude isključivo odlazak na predavanja i učenje teorije. Na regrutaciji sam izrazila želju za timom financija jer je to bilo područje iz kojeg sam željela završiti diplomski studij, upisivala sam većinu izbornih kolegija upravo iz tog područja te sam se karakterno najviše vidjela u financijama. Smatrala sam da ću najveći dio praktičnih iskustava i vještina steći kao članica tog tima, a i da ću svoj doprinos timu tijekom vremena moći dati kroz znanje stečeno od starijih kolega i voditelja. Na regrutaciji sam odabrana za tim financija i tako kreće moj put u HSA.

Manager: Kako je izgledao tvoj staž u HSA? Jesi li se susrela s problemima u balansiranju tog, novog seta obveza, fakulteta, i svega ostaloga što si imala?

U udruzi sam provela ukupno 4 godine. Nakon isteka probnog roka od priključenja izabrana sam za zamjenicu tadašnjeg voditelja Miroslava Markovića, a potom sam se nakon godine dana i sama odlučila kandidirati za voditeljicu tima za financije. Tu sam funkciju izvršavala ukupno 2 godine (dva mandata), želeći završiti započete projekte te pomoći u kvalitetnijem poslovanju kroz održavanje financijske likvidnosti udruge. Kao voditeljica tima uvijek sam imala veću razinu obaveza nego kao članica udruge jer sam, osim vođenja svog tima i planiranja naših aktivnosti, sudjelovala i u Upravnom vijeću, prisustvovala na svim projektima i događanjima udruge, provođenju regrutacije novih članova, odlascima u poduzeća na sastanke za financijsku potporu udruzi i još mnogo toga. U drugoj godini vodstva susrela sam se s problemima s manjkom vremenom te većom količinom stresnih situacija s obzirom na to da sam uz sve navedene obveze koje sam dotad imala završavala preddiplomski studij, obavljala posao demonstratora na Katedri za financije, a uz sve to još se i priključila timu za organizaciju jednog od najvećih projekata udruge, DriveINkinu Zagreb. No, sve to izbalansirala sam kroz određivanje i zapisivanje planova i aktivnosti koje sam u narednim tjednima trebala obaviti, dogovore, potporu i razumijevanje najbližih te prioritiziranje. Po prirodi sam jako organizirana osoba tako da sam uvijek nalazila vremena za usklađivanje fakultetskih obaveza, udruge i privatnog života.  

Manager: Pokušaj nam približiti par projekata na kojima si radili, problema koje si morala riješiti koji su ti i danas u pamćenju.

Mogla bih istaknuti dvije situacije kojih se i danas često sjetim u životnim situacijama. Kao voditeljici financija prva i glavna zadaća bila mi je voditi brigu o likvidnosti udruge (za podmirenje redovnih, ali i neplaniranih obveza) te osiguravanje sredstava za normalno provođenje svih projekata. Također, brinula sam da se naš Studentski poslovni list Manager redovito izdaje. Treba naglasiti da je HSA neprofitna volonterska udruga koja se isključivo financira od sponzorstava i donacija poduzeća projektima. Nije uvijek bilo jednostavno, ponekad je bilo potrebno raspoređivati sredstva između timova, u dogovoru s voditeljima, štedjeti, snalaziti se. Jedna od takvih situacija kojih se često sjetim je ujedno jedan od najvećih projekata udruge, DriveINkino Zagreb. Prvi smo ga put odlučili provesti, predstavljao je nešto potpuno novo za HSA i iako sam uspjela dogovoriti glavno sponzorstvo jednog velikog poduzeća na projektu, financijski ga nismo mogli u potpunosti pokriti prikupljenim sredstvima. No, s obzirom na to da sam bila upoznata s cjelokupnim zalaganjem tima na pripremi projekta mjesecima prije, izrazito puno uloženog vremena svakog od člana i želje generacije da upravo oni budu ti koji prvi puta provode projekt, odlučila sam riskirati i veliki dio već prikupljenih prihoda od provedbe drugih projekata rasporediti i uložiti u ovo izvršenje. S obzirom na dobro dotadašnje poslovanje udruge, nismo se doveli ni u kakve probleme, što ja naravno nikada ne bih niti dopustila .Ono što smo na kraju dobili tom odlukom bila je odlična organizacija projekta, snažna popraćenost u medijima, velika posjećenost i oduševljenost javnosti te najvažnije, projekt se već nekoliko godina zaredom i dalje uspješno provodi. Jer, tko ne riskira, ne profitira!

Manager: Budući da HSA nije samo red i rad, bi li nam mogla malo reći o izlascima, tj. popularno rečeno “teambuildinzima” koje posebno pamtiš?

Teambuildinzi su meni osobno bili najbolja i najdraža stvar u HSA. Organizirali smo ih u različitim planinarskim domovima tijekom vikenda te je zainteresiranost uvijek bila velika. Naš tim ljudskih potencijala uvijek bi nam organizirao dodatne sadržaje, igre, gdje bi se kroz zabavu bolje upoznali i opustili od organizacije projekata i obaveza. Osim velikih teambuildinga, organizirali smo i manje poput odlaska na kuglanje, kroz projekt “Kulturnjača” odlazili smo na klizanja, u kino, kazalište, muzeje, na sportska druženja te nezaobilazne partyje udruge. Također, svaki je tim imao svoja interna zajednička druženja pa sam tako ja sa svojim timom organizirala druženje uz večeru, odlazak u pivnicu te pred kraj vođenja tima odlazak na put u Budimpeštu.

Manager: Kada si diplomirala? Kako danas izgleda tvoja karijera, čime se trenutno baviš?

Diplomirala sam prije dvije godine na EFZG-u, smjer Financije, odradila sam pripravnički staž u jednom financijskom poduzeću, a trenutno sam u potrazi za stalnim radnim odnosom te se nadam i ulažem sebe u pronalazak posla unutar svoje ekonomske struke. Najviše se vidim u financijskoj industriji, odnosno području bankarstva kao smjera u kojem se želim razvijati i napredovati u budućim godinama. Također, zadnje dvije godine intenzivno učim talijanski jezik, iz privatnog zadovoljstva, ali i poslovnih razloga, te ne isključujem mogućnost upisa poslijediplomskog studija bankarstva ili rada u inozemstvu. Kontinuirano se stručno usavršavam pri čemu redovito pratim i/ili odlazim na različita predavanja i radionice koje se održavaju za nadogradnju poslovnih vještina i iskustava te motivaciju u karijeri. Smatram da je kontinuirano učenje i obrazovanje čvrsta podloga koja nas obogaćuje te nam kad-tad pruža vidljive rezultate uloženog truda i rada.

Manager: Smatraš li da ti je iskustvo u HSA pomoglo u današnjoj karijeri?

Iskustvo u HSA izrazito mi je pomoglo u današnjoj karijeri i predstavljalo je prekretnicu u mom poslovnom životu. Nadogradila sam radne navike i organiziranost kroz redovite dolaske na sastanke, organizaciju i pomoć u projektima kojima morate pristupati odgovorno i savjesno. Upoznavši velik broj kolega s kojima sam surađivala u udruzi te mnogobrojne inozemne kolege prilikom sudjelovanja na Međunarodnim tjednima u Zagrebu i odlazak u Belgiju na njihov međunarodni tjedan, naučila sam prihvatiti različite ljude i njihove osobnosti, rad s njima, iznijeti svoje ideje, ali i saslušati druge, diskutirati o problemima koji su se pojavljivali te ih rješavati. Pri tome učite i o upravljanju konfliktima, upravljanju stresom, proaktivnosti te motivaciji za daljnje usavršavanje i izgradnju sebe kao osobe. Također, mnogo naučite i o prezentacijskim i komunikacijskim vještinama posebno kroz suradnju s poslovnim partnerima projekata. Ono što sam kao voditeljica tima naučila je sposobnost motivacije članova tima tako da ne delegiram samo zadatke svakome od njih već da s njima surađujem i usmjeravam mlađe generacije k određenim poslovnim vještinama koje sam ja do tada već nadogradila. Ponekad je to bilo izrazito teško budući da sam i sama još uvijek bila studentica koja je još mnogo toga trebala naučiti, a svi oni moji kolege, pa stvaranje autoriteta nije bilo jednostavno, no s vremenom i tu vještinu naučiš i usavršiš. Sada kad upoznam osobu koja je na početku studija potičem je na mogućnost učlanjenja u studentsku udrugu jer vjerujem da svatko iz toga može ostvariti samo pozitivna iskustva za daljnji život.

Manager: Jesi li u kontaktu, bilo prijateljskom, bilo poslovnom, s nekadašnjim kolegama iz udruge?

Najveći kontakt nakon odlaska iz udruge ostvarila sam s kolegama s kojima sam bila u Upravnom vijeću, s vremena na vrijeme organiziramo zajedničko druženje te i dalje redovito pratimo aktivnosti udruge. Također, obzirom na veliki broj kolega koje sam imala priliku upoznati tijekom članstva u HSA nemoguće je ne vidjeti nekoga od njih u gradu, na različitim eventima, rođendanu udruge i projektima koje uvijek rado posjećujemo. Uvijek mi je drago kada susretnem nekoga od njih, razmijenimo par riječi gdje smo danas i što radimo te se rado sjetimo lijepog vremena provedenog na fakultetu i u udruzi.

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments