Hrvatska narodna banka povukla je krajem 2018. godine više od milijardu i pol eura s tržišta, a guverner Boris Vujčić proglašen je najboljim svjetskim i europskim guvernerom 2018. godine prema časopisu ˝The Banker˝.

Kupnja 457,7 milijuna eura od strane HNB-a smatra se drugom najvećom intervencijom na deviznom tržištu u povijesti, dok se najveća intervencija dogodila samo dva tjedna prije. HNB je 2018. godine s tržišta povukao čak 1,68 milijardi eura, dok je u 2017. godini otkupio 947 milijuna eura. Naime, monetarna politika je velikim intervencijama od čak 457,7 milijuna eura odlučila braniti prag od 7,4 kuna po euru. Zbog testiranja praga dogodila se još jedna intervencija gdje je prosječno ostvareni tečaj iznosio 7,397965 kuna po euru.

Hrvatska narodna banka priopćila je da je guverner Boris Vujčić osvojio dva priznanja u mjesečnom časopisu The Banker. Osim što je izabran za najboljeg europskog guvernera, Boris Vujčić je također dobio i priznanje za najboljeg centralnog bankara u globalnim razmjerima za 2018. godinu. Temeljem ocjena uredništva i istraživanjima koja su provedena između bankara i ekonomskih analitičara, dobitnici nagrada zasluženi su za stimulaciju rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju.

Članak koji je napisan u časopisu The Banker najviše ističe svestranost guvernera govoreći kako je sedam godina do ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio zamjenik glavnog pregovarača što je rezultiralo uspješnom kandidaturom Hrvatske za pridruživanje EU. Također je bio zamjenik guvernera HNB-a u tom razdoblju, a 2012. godine i guverner. Nadalje smatra se kako guverner u posljednje vrijeme usklađuje upravljanje središnjom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative.