Već do kraja ove godine, u 142 tramvaja i 213 autobusa uvest će se bežični internet ako se na natječaj javne nabave javi adekvatan ponuđač. Grad će to koštati 25,9 milijuna kuna, a u konačnici će svim Zagrepčanima koji se voze u javnom prijevozu biti omogućeno da bez brige vrijeme provedeno u tramvaju ili autobusu krate na internetu.

U objašnjenju javne nabave piše da se planira na ekonomičan i racionalan način implementirati usluga bežične mreže u tramvajima, kako bi se pokrili signalom svi dijelovi vozila u kojima borave putnici, te umrežavanje svih vozila u jednu jedinstvenu mrežu. Također se navodi kako će se sustavima za bežično surfanje opremiti i jezgreni upravljačko-nadzorni i sigurnosni operativni centar.

Još u siječnju ove godine krenulo se s projektom uvođenja besplatnog interneta u tramvaje, ali bežičnom su mrežom za sada pokrivena samo tri vozila, koja ne voze uvijek na istim linijama, a može ih se prepoznati po naljepnicama unutar vozila. Za obično pregledavanje web-stranica i društvenih mreža te za slanje poruka, dostupna brzina interneta je sasvim dovoljna ako nije previše korisnika odjednom na mreži.

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments