Prije šest godina Komisija je sugerirala proizvođačima da svi imaju jednak standard pri punjenju mobilnih uređaja, međutim svi znamo kako jedan punjač ne može puniti različite marke mobilnih uređaja. Danas postoji sve veća potreba za kreiranjem univerzalnih punjača te su upravo zbog toga zastupnici u Europskom parlamentu sazvali Komisiju kako bi u interesu potrošača i zaštite okoliša brže uveli univerzalni punjači za sve mobilne telefone i druge prijenosne uređaje. Naime,  procjenjuje se da stari punjači godišnje proizvode više od 51 tisuću elektroničkog otpada. Uzmimo u obzir da elektronički otpad u EU i dalje raste po pet posto godišnje. S druge strane potrošačima bi bilo puno jednostavnije kada bi mogli kupiti univerzalni punjač kojim bi mogli puniti više uređaja umjesto da za većinu njih imaju različite punjače. Također bi provedbom ove mjere potrošači mogli uštedjeti pola milijarde eura do iduće godine.

Postavlja se pitanje hoće li velike korporacije pristati na takav pothvat. Poznato je da industrija koja se bavi proizvodnjom elektronskih  uređaja zarađuje veliku svotu novaca od prodaje punjača te će uvijek pronaći razlog kako bi osporili ovakvu ideju. Kao jedan razlog naveli su kako bi takav propis kočio moguće inovacije te tehnologije. Mnogi su skeptični i tvrde da postoji mogućnost inovacija čak i nakon uvođenja univerzalnih punjača.

Dogovor o jedinstvenom punjaču je postignut još 2009. godine u Barceloni. Za dogovor su bili Samsung, Nokia, Vodafone, Motorola, Sony Ericsson i drugi. Jedino Apple sa svojim iPhoneom i iPadom nikada nije pristao biti dio te inicijative. Donedavno je bilo moguće puniti istim punjačem sve uređaje osim Appleovih. Dogovor je na neki način razbijen jer su prije pet godina u Kinu stigli novi mobilni uređaji koji su uveli novi USB-c punjač.

Univerzalne punjače treba što prije uvesti kako bi se smanjio otpad kojim se zagađuje okoliš te zadovoljile potrebe potrošača, samo je pitanje hoće li velike kompanije ubrzo pristati na takav pothvat.