Tetovaže su društveno sve prihvatljivije i popularnije, neće izazvati osudu i poteškoće kod zapošljavanja (osim u ekstremnim slučajevima). To je daleko od razloga da se u tetoviranje uđe bez zdrave doze razmišljanja i znanja o čitavom procesu.

Od ideje do tinte

Stigma se u našoj i dalje konzervativnoj sredini polako topi, stoga više nećemo ukrašenu kožu vidjeti samo na nekom neformalnom posuđivaču novca ili moreplovcu. Međutim, čak i najveći zagovaratelj neodgovornosti prema sebi trebao bi znati neke osnovne stvari prije nego li se uputi u ovakav, vjerojatno trajni pothvat. Kada bi me netko pitao za savjet o tome treba li se tetovirati ili ne odgovorio bih mu ‘think before you ink’. (Među)narodna mudrost glasi da bi trebalo od ideje do tinte pričekati pola godine. Koliko god vam taj citat znači, koliko god vam je taj crtić drag ili pak želite svima naglasiti da ste ‘pimp4lyf‘, dajte odluci da se marinira kroz mjesece. Trajno obilježavanje sebe (ili barem solidan izdatak za bolne i spore tretmane laserskog uklanjanja) nije ili ne bi trebalo biti posljedica ishitrene, spontane odluke.

Nakon što ste si u glavi posložili nekakvu mentalnu skicu, tlocrt, vrijeme je za konkretizaciju. Lokacija, veličina i stil esencijalna su pitanja kod izbora vašeg novog uresa. Uzmite u obzir svoj izbor karijere. Iako je želja za izražavanjem ljudska priroda zajednička svima, pisac ili roker imaju nešto više slobode od financijskog analitičara. Nađite mjesto koje možete prekriti svojom poslovnom odjećom po potrebi.

Mali vodič za odabir željenog stila

Što se stilskih rješenja tiče, odaberite ona koja su vašem oku najugodnija. Upravo to oko će svakodnevno gledati dizajn koji odaberete. Pišete tiskana ili jako kićena kaligrafska slova? Arapski brojevi ili rimski? Slika? Za slike ima nevjerojatan broj stilova i podstilova. Proći ćemo neke.

Američki tradicionalni – populariziran još 30-ih godina, baziran na jasnim i čistim linijama te minimalističkoj paleti boja, uglavnom primarnih. Najčešći motivi su ruže, lubanje i bodeži. Klasična americana, nešto što bi očekivali na bikeru.

Japanski tradicionalni – inspiriran drevnim tebori metodama ručnog urezivanja tetovaža, popularan u svojim ekstremnijim oblicima među pripadnicima japanske mafije, Yakuza. Poput američkog stila, za njega su karakteristične jasne i debele linije i minimalna količina sjenčanja. Najčešći motivi su scene iz japanske mitologije te lokalna priroda (šarani, tigrovi, cvijet lotusa, valovi).

Realizam – stil u kojem je ideja stvoriti sliku što bližu stvarnom svijetu. Linije su manje jasne, s više sjenčanja i pažnje oko kontrasta. Često ide ruku pod ruku s portreturom i crno-sivom tehnikom, gdje se svjetlija tinta za sjenčanje dobiva razvodnjavanjem.

Ilustrativni – mogao bi se opisati kao kombinacija realizma i američkog. Jasnije linije i intenzivnije zasićenje bojom tattoo-majstor uparit će s realističnim metodama sjenčanja, kako bi se postigla tetovaža sličnija ilustraciji u knjizi ili stripu. Postoji i ‘new school‘, naglašenija verzija ovog stila, obično u vidu nekakve karikature, često su u pitanju životinje s ljudskim obilježjima i odjećom.

Mogućnosti su bezgranične

Kratka Google pretraga otkrit će trend ‘biomehaničkih’ tetovaža, s idejom da vam ruka izgleda kao da probija robotski kostur, nešto poput Arnolda na polovici svakog nastavka Terminatora. Tu je i nadrealistični stil, dizajni koji kao da su pobjegli s neke slike Salvadora Dalíja, razni horor motivi, tekstovi i brojke stilizirane do neslućenih razina. Jedina stvarna ograničenja zapravo su mašta i vještina majstora. Još jedan stil kojem treba dati barem poneku rečenicu jest polinezijski. Ako ste obožavatelji zdrave doze kulturne aproprijacije, neki od tradicionalnih dizajna plemenskih naroda poput Maora i Samoanaca istinski ostavljaju bez daha.

Jedino, duh tih tetovaža nikada nije baš savršeno pogođen kada se rade na Zapadu. Ako takav dizajn pobudi vaš interes, možda je bolje pričekati da si priuštite neki godišnji odmor u te krajeve, gdje će vam lokalni majstor, uz tradicionalne metode nanošenja, pomoći odabrati dizajn koji najbolje rezonira s vama te vam za odabrani pružiti pozadinsku priču.

Doza opreza

Obvezno obavite domaću zadaću oko izbora studija za tetoviranje, koji mora biti čist i dobre reputacije. Majstor obavezno mora nositi rukavice, igle vaditi iz svojih pakiranja pred vama, a bilo bi poželjno da njihov Autoclav (uređaj za sterilizaciju opreme) bude prekontroliran od strane Zavoda za javno zdravstvo i da su rezultati te kontrole dostupni na internetskoj stranici. Nakon što ste odabrali studio, porazgovarajte s djelatnicima kako bi utvrdili koji im stilovi najbolje leže jer kao i svaki umjetnik, prosječni tattoo-majstor specijaliziran je za najviše nekoliko stilova.

Iako će vas na to nedvojbeno upozoriti i u salonu po vašem izboru postoji nekoliko stvari oko kojih treba biti oprezan. 24 sata prije tetoviranja nemojte konzumirati alkohol, tablete koje šire krvne žile ili narkotike jer pojačavaju krvarenje što otežava zarastanje te prihvaćanje boje. Na tetoviranje dođite odmorni i siti. Umor i glad mogu biti uzrok povećane osjetljivosti na bol, nervoze, nekontroliranog trzanja i pada tlaka. Najmanje deset dana prije nemojte se izlagati suncu i solariju te stavljati na kožu proizvode za samotamnjenje i kozmetiku sa šljokicama. Nemojte brijati ili depilirati područje koje želite tetovirati. U slučaju pojave prištića, iritacije ili upale, termin će biti odgođen. Prilikom dogovora obavezno upozorite svog tattoo-majstora na sve bolesti i alergije, a tetoviranje nije moguće tijekom trudnoće ili dojenja.

Neželjene posljedice

Neugodno je, bol i iritacija posebno su izraženi prvih petnaestak minuta te se ne koristi anestetik. Osjećaj je opisan kao kombinacija boli od čupkanja dlačica, grebanja, štipkanja te na momente škakljanja. Neka područja, posebno ona gdje je kost bliža koži bolnija su od drugih. No, sve u svemu, iskustvo je ipak podnošljivo.

Tetovaža uz pravilan tretman u prosjeku zacjeljuje tjedan dana. Unutar tih tjedan dana tetovažu morate održavati čistom i mazati mašću za ubrzavanje zacjeljivanja. Također, sportske aktivnosti, tj. znojenje, morat ćete minimizirati. Važno se pridržavati ovih uputa jer o njima snažno ovisi dugoročna kvaliteta tetovaže. Nakon što zacijeli, neko vrijeme ju ne smijete izlagati suncu i poželjno ju je jednom dnevno namazati nekim losionom za tijelo sve dok mlada koža na tetoviranom mjestu ne vrati svoju elastičnost i vlažnost. Posebna pažnja završava tri mjeseca nakon tetoviranja.

Šećer na kraju jest odgovor na pitanje ‘A koliko sve to skupa košta?’. Cijene variraju. Ako posjećujete neki od kvalitetnijih hrvatskih salona izaći će vas između 300 i 2.000 kuna. Sve ovisi o veličini i kompleksnosti. Nije loš deal za nešto što će vas pratiti cijeli život.

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments