Nakon Svjetskog prvenstva održanog 2009. godine, rukomet se 2018. godine na velika vrata vraća u Hrvatsku. Naravno, riječ je o Europskom rukometnom prvenstvu koje se u našoj zemlji održava od 12. do 28. siječnja. Zagreb, Split, Varaždin i Poreč ugostit će šesnaest europskih reprezentacija, a naši rukometaši svoje utakmice u skupini odigrat će u splitskoj Spaladium Areni.

Logo Eura 2018, izvor: hrs.hr

Logo Eura 2018, izvor: hrs.hr

Budući da je Hrvatska bila domaćin Svjetskog prvenstva prije samo osam godina, sva infrastruktura koja je izgrađena za tu priliku, što uključuje najveću sportsku dvoranu u Hrvatskoj, Arenu Zagreb, bit će dostupna i za ovo prvenstvo. Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine predstavlja najveće sportsko ulaganje u Hrvatskoj još od Univerzijade. Jedan od argumenata kojim se opravdavalo takva ulaganja bio je da se izgrađene dvorane neće koristiti samo za to Svjetsko prvenstvo, nego i za razna kulturna i sportska događanja u budućnosti. Upravo je iz tog razloga pohvalno što se Hrvatski rukometni savez zajedno s lokalnim vlastima ova četiri hrvatska grada potrudio dovesti ovako veliko natjecanje u našu malu zemlju jer to može imati samo pozitivan učinak na Hrvatsku.

Osim relativno jeftinog troška organizranja ovakvog natjecanja, za Hrvatsku će Europsko prvenstvo zasigurno imati pozitivan učinak kroz promociju Hrvatske kao turističke zemlje koja turistima drži otvorena vrata cijele godine, a ne samo ljeti. Očekuje se veliki broj navijača iz europskih zemalja, a posebno iz onih koje su jake u rukometu kao što su Francuska, Danska ili Španjolska. Osim njih, ova četiri hrvatska grada očekuju i značajan broj gostiju iz bliskih zemalja Slovenije, Srbije i Makedonije koji uvijek vjerno bodre svoje timove, a put u Hrvatsku im ne predstavlja veliki trošak.

Arena Zagreb za vrijeme Svjetskog prvenstva 2009. godine, izvor: wikimedia.org

Arena Zagreb za vrijeme Svjetskog prvenstva 2009. godine, izvor: wikimedia.org

Split i Poreč u siječnju nisu destinacije za kupanje u moru, no mediteranska klima čini boravak u primorskim gradovima ugodnim čak i u zimskim mjesecima. Turističke ponude (osim rukometnih utakmica) u ovim gradovima sigurno neće nedostajati budući da je turizam u njima, ali i u njihovoj okolici, vrlo razvijen. Zagreb i Varaždin, s druge strane, nemaju prednost mediteranske klime usred zime, no imaju druge atrakcije u svojoj ponudi. Oba grada u adventu budu puna manifestacija i zanimljivosti, a ne sumnjamo da će se takvo ozračje nastaviti i tijekom Europskog prvenstva.

Sve u svemu, imamo puno razloga za nestrpljivo iščekivanje ovog natjecanja koje će Hrvatsku probuditi iz zimskog sna koje nastupi nakon adventa i Božićnih praznika. Imamo priliku još jednom pokazati našu zemlju u najboljem svjetlu pred strancima, a ljubitelji rukometa imat će priliku gledati vrhunski rukomet u domaćim arenama. Naravno, posebno se veselimo utakmicama hrvatske reprezentacije predvođene legendarnim trenerom Linom Červarom koja je zasigurno jedan od favorita za osvajanje naslova europskog prvaka. Nadamo se da će nas Duvnjak, Alilović i ekipa dovesti do još jedne medalje!

Share this article

Ja sam Marin Ivić, student druge godine Poslovne ekonomije na EFZG-u, član Hrvatske studentske asocijacije i tima Manager sam od ove jeseni. Predmeti interesa su mi poslovni svijet, sport i događanja na Sveučilištu.

Facebook Comments