Upisali ste fakultet, ali niste još 100% sigurni jeste li donijeli dobru odluku i je li to ono čime se želite baviti cijeli život? S obzirom da mnogi studenti za ovu mogućnost ne znaju, u nastavku ti donosimo način na koji možeš povezati srodne fakultete i proširiti svoje vidike.

U današnje vrijeme kada s globalizacijom sve postaje više povezano, i između fakulteta se prepoznaje sve više zajedničkih točaka. Osim različitih međunarodnih programa i razmjena, fakulteti omogućavaju i slušanje izbornih predmeta na drugim, srodnim fakultetima.  Detalje smo ispitali na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U Pravilniku o studiranju na Ekonomskom fakultetu – Zagreb donesenom na sjednici Fakultetskog vijeća 31. siječnja 2017. prema članku 38. točka d) Student također ima pravo: prema vlastitom izboru, radi stjecanja dopunskih znanja, upisati i polagati kolegije na ostalim studijskim programima u sastavu Sveučilišta, sukladno odgovarajućem općem aktu. Dakle, svaki student ima pravo na horizontalnu mobilnost koju može ostvariti u okviru svog studijskog programa unutar Sveučilišta u Zagrebu.

Sama procedura je vrlo jednostavna. Kada ste pronašli predmet sa drugog fakulteta koji bi htjeli upisati, potrebno je konzultirati se sa ECTS koordinatorom i ostalim odgovornim osobama na svome fakultetu. Oni će vam dati sve potrebne upute koje trebate znati, vidjeti je li moguće upisati predmet i uputiti u daljnji postupak.

Studentica Arhitektonskog fakulteta Dijana Modrić podijelila je s nama svoje iskustvo upisa predmeta na drugom fakultetu.  Zbog viška vremena odlučila se iskusiti i čuti nove stvari te je upisala scenografiju na Akademiji dramskih umjetnosti, područje koje može biti dio arhitekture, ali nažalost takav predmet ne postoji na njenom fakultetu. Scenografijom je vrlo zadovoljna, osim što nadopunjuje svoje znanje, predmet je tako posložen da naučeno ovisi o vlastitom angažmanu i volji.  Dijana još dodaje kako je upisivanje predmeta na drugim fakultetima odlična stvar, no procedura i pravila koja se mijenjaju iz godine u godinu mogu prouzročiti određene nedoumice, kao što su npr. hoće li se predmet priznati, utječe li na prosjek…

ECTS koordinator Ekonomskog fakulteta, prof. dr.sc. Mario Spremić smatra da bi puno više studenata trebalo iskusiti ovaj način studiranja. Osim značajnog iskustva, jednostavnost procedure i smanjenje birokracije mogli bi privući puno studenata da se odluče na ovaj korak. Dokumenti potrebni za upis su prijepis ocjena, indeks i molba za priznanje predmeta. Pojedini fakulteti na kojima se upisuje izborni predmet traže i potvrdu o studiranju. Izborne predmete moguće je upisivati na preddiplomskom, ali i na diplomskom studiju.  Neki od primjera fakulteta za koje su se studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odlučili su jezici na Filozofskom fakultetu, predmeti sa područja psihologije i filozofije, programiranje na FER-u, predmeti sa PBF-a i Agronomskog fakulteta i mnogi drugi. Izbor je zaista velik, sigurno ćete se u nekom području pronaći.

Share this article

Katarina Čutura studentica je Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Osim učenja, svoje slobodno vrijeme provodi kao članica-volonterka udruge HSA u timu Manager. Voli dobre knjige, druženje sa prijateljima, izlaske, šetnje i putovanja. Želja joj je proputovati Azijom.

Facebook Comments