Za čokoljupce donosimo pravu poslasticu. U maloj tvornici u Križevcima šest osoba s invaliditetom pronašlo je posao i to u proizvodnji ukusnih čokolada i pralina s originalnom pričom. Tvornica čokolade postoji već četiri godine i zahvaljujući njoj većina zaposlenika s invaliditetom prvi put u životu radi.

Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci, na čelu s predsjednikom Petrom Gatarićem, u proljeće 2013. godine, u sklopu projekta „Chocolateria Cris“. Poduzeće je usmjereno na društveno korisno dobro, odnosno na dobrobit svakog zaposlenika i kontinuiranu mogućnost razvoja kako zaposlenika, tako i samog poduzeća. Sva ostvarena dobit reinvestira se u zaposlenike, razvoj njihovih kompetencija i njihovog zadovoljstva, otvaranje novih radnih mjesta i u sam tehnološki razvoj poduzeća.

“Mi smo upravo na ovome primjeru osnivanja socijalnog poduzeća dali cijeloj Hrvatskoj na znanje da jedna udruga može osnovati socijalno poduzeće i sama zapošljavati osobe s invaliditetom”, kaže Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

U tvornici se proizvode tri osnovne vrste čokolada: bijela, crna i mliječna, a dnevno ih se proizvede oko 900. U ponudi je dostupno i deset vrsta pralina. “One su osmišljene s različitim punilima poput pistacije, kokosa, jagode, lješnjaka i naranče”, objašnjava Sunčica Starinec Skelin, voditeljica proizvodnje. Posebnu pažnju posvećuju pakiranju i omotima. Hedona čokolade i praline danas se mogu kupiti na više prodajnih mjesta, a dostupne su i na njihovom web shopu.

“Imamo web shop, a čokolade i praline personaliziramo za PBZ, T-com, VIP, Novu TV, Masterchef, DHL Express, Qatar Airways i Hotel Esplanade. U personaliziranu priču uklapa se i novi predivan projekt pod nazivom “Glagoljica u čokoladi”. Prekapacitirani smo s poslom, radimo i na novom proizvodnom pogonu, ali i na otvorenju našeg Choco bara u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima. Nadam se da će uskoro zaživjeti“, istaknula je direktorica Hedone Gorana Pavičić.

 

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments