Tržište marihuane u Americi u posljednje vrijeme doživljava porast dostojan usporedbe s rastom upotrebe širokopojasnog interneta u 21. stoljeću.

Prošle godine zabilježeni su prihodi u trgovini marihuanom čak 30 posto veći u odnosu na 2015. godinu. Prema podacima Arcviewa, svjetske agencije za istraživanje tržišta marihuane, radi se o brojci od 6,7 milijardi američkih dolara prihoda na sjevernoameričkom tržištu. Prognoza predviđa daljnji rast prihoda i to po godišnjoj stopi od 25 posto u idućih pet godina. Vrhunac se očekuje 2021. godine kada projekcije predviđaju nevjerojatne prihode u iznosu od 20,2 milijardi dolara.

Glavnu ulogu na ovakav boom odigrala je legalizacija marihuane koja je prošle godine zahvatila sedam američkih saveznih država. Legalizacija je utjecala na rapidno povećanje broja novih korisnika, ali isto tako i na uklanjanje stigme na ovom području. Veliki dio Zapadne obale na neki način odobrava ‘rekreativno’ korištenje marihuane te je ona postala najbrže rastuća industrija u Americi. Vlasnici trgovina najozbiljnije su shvatili potencijal legalnog tržišta marihuane, a u posljednjih godinu dana ne postoji niti jedan ozbiljni biznismen koji nije razmišljao o ulasku na ovo brzorastuće tržište. Istraživanja pokazuju da, ako se trend legalizacije nastavi u svih pedeset država, marihuana će postati veća od industrije organske hrane. Nagađa se kako bi do 2019. godine sve američke države mogle legalizirati marihuanu, a sada je najveće tržište definitivno u Kaliforniji dok biznis legalnom marihuanom najbrže raste u Arizoni.

Glavni urednih Arcviewa, Tom Adams, u priopćenju uspoređuje tržište marihuane s godinama kada je ovakav skok zabilježen u munjevitom porastu broja korisnika interneta. “Jedina kategorija u potrošačkoj industriji za koju sam vidio da je dosegla pet milijardi dolara u godišnjim troškovima i nakon toga rast od nekih 25 posto na godišnjoj razini u sljedećih pet godina su kabelska televizija 1990-ih godina i širokopojasni internet u 2000.-im godinama”, navodi Adams. Broj Amerikanaca sa širokopojasnim pristupom internetu skočio je tada s tri posto do 70 posto u 2013. godini, prema istraživanju Pew Research centra. Premda su stope rasta u ove dvije industrije usporedive, Troy Dayton, glavni izvršni direktor Arcviewa, smatra da rast prihoda u trgovini marihuanom ipak neće dosegnuti proporcije kao u slučaju s razvojem interneta. Isto tako, rast na tržištu legalne marihuane konzistentan je i poprima zadivljujući rast svjetskih proporcija. “Dakle, kada pogledate svjetsko tržište, svijet nikada nije vidio nešto što će imati tako konzistentan rast u tako dugom razdoblju, kao što je to slučaj u industriji marihuane”, smatra Dayton.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments