Udruga studenata turizma Ekonomskog fakulteta prvi je put organizirala četverodnevnu konferenciju kojoj je cilj bio upoznati mlade sa svim čarima domaćeg i svjetskog turizma. Konferencija se održavala od 6. do 9. prosinca u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Program je bio bogat i raznolik. Prva tri dana konferencije održala su se predavanja iz različitih područja vezanih za turizam. Nakon pozdravnih govora prodekana za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom doc.dr.sc. Božidara Jakovića i pročelnika katedre za turizam doc.dr.sc. Josipa Mikulića, prvo predavanje održao je Zoran Klarić, predstavnik Instituta za turizam koji je na zanimljiv način ukazao na važnost očuvanja arheoloških nalazišta, ali i na različitim primjerima pokazao dobre i loše načine iskorištavanja istih u turističke svrhe. Zatim nas je Nevena Rendeli, novinarka i urednica na HRT-u, provela kroz ljepote Lijepe naše. Kao voditeljice emisije „Boje turizma“ Hrvatsku je prošla uzduž i poprijeko te je kako slikama, ali i ulomcima iz svoje knjige “Vodič jedne plavuše: putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku“ željela naglasiti koliko je još malih hrvatskih krajeva koji su manje poznati, ali ništa manje prekrasni i osebujni. Iduće predavanje nastavilo se na engleskom jeziku gdje je Yavuz Aytis iz Međunarodne zračne luke Zagreb predstavio novu zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman“, njezin izgled, poboljšanja naspram sadašnje zračne luke Pleso, koje strategije planiraju primjenjivati, probleme na koje su nailazili, ali i koje će sve prednosti nova zračna luka donijeti za turizam u Hrvatskoj. Prvi dan je zaključila Anja Kostanjšak, diplomirana inženjerka arhitekture i članica Društva arhitekata Zagreb koja je o turizmu govorila iz perspektive hotelijerstva i turističkih atrakcija.

Predstavnici Turističke zajednice grada Zagreba započeli su drugi dan konferencije s prezentacijom Adventa u Zagrebu. Potom je bivši student EFZG-a predstavio svoju aplikaciju RENTLIO – aplikaciju koja pomaže iznajmljivačima smještaja. Na interaktivan način pokazao je kako funkcionira aplikacija, ali je također na svom vlastitom primjeru pokušao ohrabriti mlade za svoje buduće pothvate. Sljedeća je bila agencija Papaya travel s utjecajem festivalskog turizma na razvoj destinacije gdje se fokusirala na Novalju na otoku Pagu i najpoznatiju party plažu Zrće – na koje je načine pomogla razvoju Novalje, o negativnoj predodžbi Zrća u Hrvatskoj i pozitivnoj u inozemstvu, osim toga nabrajajući ostale festivale u Hrvatskoj ukazali su na važnost ovakvog oblika turizma. Naša bivša manekenka Dvina Meler podijelila je svoja iskustva s mnogih putovanja kroz svoje interaktivno putopisno predavanje i s njom je završio drugi dan.

Treći dan odražala su se zadnja tri predavanja, Emanuel Tutek predstavio je Horwath HTL Hrvatska – stručnjake za hotelijerstvo, turizam i industriju slobodnog vremena. Potom je Dražen Gečević iz Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza govorio o omladinskom turizmu, njegovim karakteristikama, prednostima, budućnosti takvog oblika turizma, ali i pogodnostima koje studenti mogu ostvariti na putovanjima. Predavački dio konferencije zaključila je turistička agencija Jungle Tribe sa svojim predavanjem „Neobična putovanja s Nasmijanim plemenom“.

Vrhunac konferencije bio je izlet u Ljubljanu 9. prosinca. Glavna tema izleta bila je predstavljanje Ljubljane kao Zelene prijestolnice 2016. godine. Izlet je obuhvaćao predavanje u Zavodu za turizam gdje se govorilo o načinu ostvarenja održivog razvoja, obilazak Ljubljane te posjet hotelu Park kao primjer green hotela.

Organizatore pohvaljujemo i želimo im puno uspjeha na daljnjim projektima.

Share this article

Katarina Čutura studentica je Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Osim učenja, svoje slobodno vrijeme provodi kao članica-volonterka udruge HSA u timu Manager. Voli dobre knjige, druženje sa prijateljima, izlaske, šetnje i putovanja. Želja joj je proputovati Azijom.

Facebook Comments