Zbog pada prodaje Iphonea, glavnog i najprepoznatljivijeg proizvoda Applea, već treći kvartal zaredom, ovo američko poduzeće pogađa pad prihoda prvi put od 2001. godine.

Kada snažna tvrtka kao što je Apple nekoliko puta zareda smanjenu dobit prirodno se postavlja pitanje što je pošlo po zlu s obzirom na to da se po dosadašnjem poslovanju i popularnosti njihovih proizvoda to nije dalo naslutiti, štoviše činilo se nemogućim. U poslovnom izvješću plasiranom 25.10.2016. godišnji prihodi Applea pali su za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, točnije s 234 milijarde dolara na 216 milijardi dolara. Kao što je već spomenuto, najveći uzrok tome jest pad prodaje pametnih telefona Iphonea treći kvartal zaredom. U posljednjem kvartalu prodano je oko 2,5 milijuna Iphonea manje nego prošle godine.

Stručnjaci razlog vide u tome što se trenutno na tržištu nudi veliki asortiman pametnih telefona različitih proizvođača pa kupci odlučuju probati nešto novo i prestati biti vjerni samo jednoj marki. Za oko 30 posto su smanjeni prihodi od prodaje u Kini koja je nakon američkog, drugo najveće tržište Applea. Pretpostavlja se da je to zbog smanjene potrošnje tamošnjeg stanovništva uslijed sporijeg rasta gospodarstva koje ih je zahvatilo. Osim Iphonea, pala je i prodaja Macovih računala za 17 posto te ostalih proizvoda poput pametnog sata Apple Watcha za 22 posto. Pozitivno je ipak da je na godišnjoj razini zabilježen rast prihoda za 24 posto od aplikacija Apple Music, Apple Pay i App Store. Također, očekuje se ponovni rast, a tomu će pridonijeti novi MacBook s ekranom osjetljivim na dodir.

Facebook Comments