Od sljedeće akademske godine Osijek dobiva novi studij-  sveučilišni preddiplomski studijski program „Matematika i računarstvo“, razvijen u suradnji s udrugom Osijek Software Cityjem, tj. tehnološkim tvrtkama koje su njihove članice. Studij nastaje po uzoru na druge, slične Computer Science preddiplomske studije na europskim i svjetskim sveučilištima.

Izvođač studija je Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Program traje tri godine, odnosno šest semestara, koji ukupno nose 180 ECTS bodova. Akademski naziv koji se stječe završetkom studija je Sveučilišni prvostupnik/ica matematike i računarstva (univ. bacc. math. et comp.).

Tijekom studija studenti će moći naučiti kako se održavaju računalne mreže i sigurnost računalnih sustava, koristiti programske jezike (funkcijske, proceduralne, objektno orijentirane), baviti se algoritmima, strukturom podataka i grafičkim programiranjem, izraditi računalne i mobilne aplikacije, koristiti algoritme upravljanja i umjetne inteligencije na robotskim sustavima.

Pohvalno je to što je osječko sveučilište pokrenulo ovakav studijski program, jer po završetku takve vrste studija, mogućnosti zapošljavanja su velike, kako u Hrvatskoj i svijetu, tako i u samom Osijeku. Trenutno u Osijeku, u IT sektoru radi preko tisuću ljudi, a zbog otvaranja novog studijskog programa, „tepa“ mu se da je grad softvera. Ono što je kod novog programa svakako zanimljivo je to što nudi i mogućnost zapošljavanja i napretka karijere u bilo kojoj svjetskog tvrtki na pozicijama Data Scientist, Big Data Engineer, Database Developer, Software Developer i sl.

Naglasak je stavljen i na samu promociju novog studijskog programa, gdje su profesori sa odjela imali turneju po srednjim školama, ne bi li zainteresirali srednjoškolce za ovaj hvale vrijedan studij. Potencijalne studente zanimat će i informacija da se pregovara i o stipendiranju studenata od strane tehnoloških tvrtki. Samim otvaranjem novog programa, određeni kolegiji s postojećeg diplomskog studija preselit će na preddiplomski, a diplomski će morati doživjeti veće promjene, tj. ima dovoljno prostora za poboljšanje stručnog programa i nauke o novim trendovima u IT sektoru.

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments