U četvrtak, 19. listopada, počinje ovogodišnje izdanje Velesajma kulture, koji će se kroz izložbu, tribine i filmove baviti pitanjem prenamjene i revitalizacije prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti. Ulaz će biti potpuno besplatan te otvoren do subote, 21. listopada, a cjelokupni će se program održati uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

 

Možda najistaknutija stavka ovogodišnjeg Velesajma upravo je izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će biti postavljena u predvorju Kina SC u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom Kolektiv emge. Pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana obuhvatit će arhivsku dokumentaciju iz zlatnog doga tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihovog postupnog propadanja i trenutačnog stanja te povući paralelu između uvođenja multiplexa kao vrhunskog primjera posudbe amerikaniziranog kapitalizma i gubljenja na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti, takozvanih kvartovskih kina.

„Temeljna nit vodilja velesajmske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko – antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnoga preoblikovanja.“ – istaknuli su kustosi ove izložbe, koja će, neovisno o trajanju ovogodišnjeg Velesajma, za javnost ostati otvorena sve do 1. studenog.

Arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina bit će glavna tema i dvaju tribina, na kojima će se, uz spomenut problem, diskutirati i o filmu kao elementu popularne i masovne kulture. Gosti tribina bit će redom istaknuti stučnjaci poput arhitekata Saše Begovića i Zdravka Krasića te etnografkinje Sonje Leboš.

Posljednja, ali ne i najmanje važna komponenta ovogodišnjeg Velesajma kulture jest filmski program koji donosi četiri naslova koji se bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanog tkiva. Na popisu odabranih filmova našli su se dokumentarni film Filmski putnici Shirley Abraham i Amita Madheshiye, rumunjski film Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca te dva domaća naslova – film Kino Katerine Dude te film Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa.

U petak, 20. listopada, organizatori su pripremili pravu filmsko – kvizašku poslasticu, pa će se tako u tradicionalnom Kvizu promjene u Klubu SC na popisu pitanja naći nešto više filmskih pitanja za sve ljubitelje sedme umjetnosti. Prijave za kviz nisu potrebne, a sudjelovanje u njemu je, kao i u ostatku ovogodišnjeg Velesajma potpuno besplatno!

Share this article

Nika Crnek studentica je četvrte godine Poslovne ekonomije na EFZG-u i novinarka Managera. Velika je ljubiteljica životinja, a najdraži su joj psi. Voljela bi otvoriti prihvatilište za nezbrinute životinje i svaki slobodan trenutak provoditi s njima. U slobodno vrijeme uči ruski, uživa u kineskoj hrani, a velika joj je želja živjeti u Amsterdamu.

Facebook Comments