Do 1. studenog imate priliku posjetiti multimedijsku interaktivnu izložbu pod nazivom “Croatia je Hrvatska” u organizaciji Croatia osiguranje d.d. i Turističke zajednice grada Zagreba. U tunelu ispod Strossmayerova šetališta krije se povijest Hrvatske, grada Zagreba i Croatia osiguranja kroz 133 burne godine. Osim političke, kulturno- znanstvene i gospodarske povijesti, prikazani su i isječci iz povijesti svakodnevice hrvatskih građana.

Izložba se proteže cijelom površinom tunela, a posjetitelje će oduševiti metalna konstrukcija “tunel unutar tunela” na kojoj je prikazano 179 povijesnih artefakata uklopljenih u postav izložbe. Izložbu će obilježiti različiti multimedijalni, digitalni i interaktivni sadržaji – ekrani, projekcije, glazba prilagođena svakom desetljeću. Svako od njih obilježit će nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje pa će se među brojnim pjesmama moći čuti “Živila Hrvatska” čiji je tekst 1873. napisao August Šenoa, zatim “Ero s onoga svijeta”, Jakova Gotovca iz 1935., ali i “Zlatne godine” iz 1993. u izvedbi Gibonnija. Ukupno 20 pjesama iz razdoblja od 1873. do 2016. godine, koje čine glazbenu podlogu, za ovu izložbu je odabrao poseban tim Croatia Recordsa.

Glavna atrakcija izložbe je „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj će cijelo vrijeme padati prava kiša na čijim će se kapima ocrtavati hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića i drugih.

U četiri bočne cijevi tunela posjetitelje očekuju interaktivna iznenađenja. Prvi je tunel Nikole Tesle u kojem će posjetitelji moći vidjeti i isprobati jedan od njegovih izuma. U drugome tunelu bit će prikazana tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata, a posjetitelji će moći pogledati prvi hrvatski zvučni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele šezdesete godine s legendarnim plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetitelji ulaze u budućnost u kojoj će pomoću svjetlosnih efekata moći ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Naime, organizatori su odlučili da će ovo biti interaktivna izložba na kojoj će građani u postav izložbe moći ugraditi komadiće vlastite povijesti, ljude s kojima su provodili vrijeme ili mjesta i događaje koji i danas u njima bude uspomene. Građani u izradi postava mogu sudjelovati do kraja izložbe na način da vlastite povijesne fotografije ili fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPisemoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji.

Izložba „Croatia je Hrvatska“ bit će otvorena svakoga dana od 9 do 21 sat. Ulaz  je besplatan.

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments