Filmofil si, voliš otkrivati nove filmske naslove i upoznavati se s radom nekih do sada nepoznatih redatelja? Tvoje najdraže razdoblje u godini stoga dolazi ovu subotu i traje čak devet dana! 12. studenog datum je početka još jednog, 14. po redu Zagreb Film Festivala, koji traje sve do nedjelje, 20. studenog, a mjesta održavanja su kina Europa i Tuškanac te MSU. Ulaznice se na tim mjestima mogu kupiti bilo koji dan za bilo koju projekciju, a studenti uz predočenje iksice imaju popust od 20 posto na projekcije Glavnog filmskog programa u kinu Europa.

ZFF je od samog početka svog postojanja programski (kad se govori o natjecateljskom dijelu) usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora: Steve McQueen, Xavier Dolan, Tom Ford, Jeff Nichols samo su neka od imena nekad nepoznatih, a danas velikih redatelja. Tu je i nacionalni natjecateljski program Kockice koji svake godine predstavi nekoliko novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Teško je spomenuti sve što nas očekuje ove godine, jer program je zaista bogat, stoga smo izdvojili nekoliko vrlo bitnih stvari. Mlada redateljica Hana Jušić predstavit će svoj debitantski dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat“, koji dolazi s osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na 73. Venecijanskom filmskom festivalu. U natjecateljskom dijelu programa sudjeluje i uspješan zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske,  te aktualni gruzijski kandidat za Oscara, „Kuća drugih“ gruzijske redateljice Russudan Glurjidze. Uvedena je i jedna novost, a to je nagrada Zlatni bicikl, koja se dodjeljuje najboljem filmu iz popratnog programa Ponovno s nama koji uključuje nove uratke autora čija su prethodna ostvarenja prikazivana na ranijim izdanjima ZFF-a i koji su na neki način odrastali sa Zagreb Film Festivalom. Tu su i neki već tradicionalni programi, kao što su Velikih 5, koji donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada by RBA i PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima. Ako se želite dobro nasmijati svakako se preporučuje program Komedije istoka Europe, koji uključuje najbolje predstavnike ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, te program tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić. U sklopu programa Industrija, posvećenog edukativnim i praktičnim sadržajima, održat će se i peto izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Ovogodišnji festival počinje već u ovu subotu, 12. studenog, u 20 sati, mjesto događanja je kino Europa, a prikazat će se film „Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija“, dobitnik nagrade Izvjestan pogled u Cannesu. Riječ je o biografskoj drami o čuvenom finskom boksaču, 1962. godine, na samom početku karijere.

Zašto još posjetiti ZFF? Čak sedam filmova koji će se ove godine prikazivati nominirano je za nagradu European Film Awards, od milja zvanu europski Oscar. Ova nagrada postala je iznimno poznata, upravo zato što filmovi koji ih osvajaju, najčešće osvoje i prestižnu nagradu Akademije, svima dobro poznat Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Dođite, pogledajte neke od remek djela filmske industrije današnjice, povedite svoju obitelj, prijatelje i zabavite se na još jednom Zagreb Film Festivalu! http://zff.hr/

Share this article

Mia Musulin glavna je urednica Managera, studentica treće godine Novinarstva koja za sebe često kaže da je kreativna samo na riječima. Piše za još jedan studentski list, voli i čitati, a najdraža joj je francuska književnost. Opuštaju je cjelodnevno gledanje serija, a ponekad i glupih filmova. Voli biti domaćin i raditi dobre kućne partyje. Najdraža životinja joj je zmija, možete probati pogoditi zašto?

Facebook Comments