Tehnološki parkovi aktualni su još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a prvi je organiziran u San Franciscu na području koje je danas poznato pod nazivom Silikonska dolina. I danas to područje predstavlja najveću koncentraciju vodećih svjetskih tvrtki poput Apple, Adobe, Assus, Youtube i Facebook.

U Europi su vodeće bile Njemačka koja je devedesetih godina imala preko 50 tehnoloških parkova i Francuska čiji su počeci bili osamdesetih godina, s razvojem biotehnologije. Ako usporedimo Hrvatsku s tim razdobljem i vratimo se u 1956. godinu kada su se mnoge jake kompanije kretale u poslovni život iz prostora zagrebačkog Velesajma, zaključak je da bi otvaranje tehnološkog parka na istom mjestu bila odlična ideja. Uz puno truda, financijske pomoći, a i želje za boljom budućnosti mladih u Hrvatskoj, ideja se realizirala i nedavno je na zagrebačkom Velesajmu otvoren tehnološki park namijenjen razvoju i poticanju startup scene. Površina mu se proteže preko 7.000 metara kvadratnih, a u njemu će raditi 110 startupova s oko 350 zaposlenika. Cijeli prvi kat 12. paviljona podijeljen je u 112 zasebnih modularnih jedinica uz dvorane za sastanke, ali i laboratorije. Park je posebno namijenjem mladim, inovativnim studentima kojima početak nikad nije lak i upravo zbog toga im je prva godina svima u potpunosti besplatna.

Tehnopark zapravo djeluje više od 20 godina, ima prostorije u Golikovoj, Vodnikovoj ulici i na Žitnjaku, a mlade IT tvrtke pokazale su se kao najuspješnije. Domagoj Kovačević čija je tvrtka DigitalByt locirana u Golikovoj i sam kaže da je tehnopark najkorisnije mjesto na kojem su njegov posao i poslovni plan zaokruženi. Upoznat s načinom rada, shvatio je da prostor pruža lakšu suradnju jer se sve brže riješi uz pomoć kolega koji su uvijek na raspolaganju.