Autobusni prijevoz oblik je prijevoza koji se u Hrvatskoj najčešće koristi. Zanima li vas što brži dolazak do autobusne karte, pronalazak prijevoznika i linije koja će vam najviše odgovarati te podaci o autobusu u kojemu ćete putovati? Rješenje je hrvatski startup GetByBus koji na svojoj internetskoj stranici i aplikacijama za Android i iOS omogućava da što prije stignete gdje želite, bilo to u Hrvatskoj ili u ostatku Europe.

GetByBus su 2014. godine pokrenuli Morten Smalby i Ante Dagelić, a priča se počela razvijati kada je Danac Smalby počeo prije sedam godina pisati blog o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Nakon brojnih upita o tome kako ovdje doći autobusom, pokrenuo je blog, a zatim je 2014. godine s Antom Dagelićem pokrenuo startup GetByBus. U početku nije bilo lako jer je trebalo uvjeriti prijevoznike da se to isplati, ali nakon što su mogli pokazati da je jedan uspio, brzo su se i ostali priključili digitalizaciji. Odlučili su se za sustav pretrage autobusnih linija i prodaje karata zbog nedostatka takve usluge u Hrvatskoj i nepreciznosti podataka koji su se mogli naći drugdje. Do kraja godine na popisu korisnika imali su skoro sve autobusne prijevoznike u Hrvatskoj, a danas u startupu radi 15 ljudi.

GetByBus prošle je godine imao 500 tisuća korisnika, pet puta više nego godinu prije, a bio je profitabilan već 2014. godine, u prvoj godini poslovanja. Tada je, prema podacima Fine poduzeće Sol Itum, koje upravlja tim servisom, imalo prihod od 403,3 tisuće kuna uz neto dobit od 104,6 tisuće kuna. Godinu kasnije prihod je narastao na 2,38 milijuna kuna i neto dobit od 517 tisuća kuna. Ante Dagelić kaže u 2017. godini pripremaju još veći odmak. Cilj im je u okviru svog posla poboljšati konkurentnost hrvatskog turizma.

Također su razvili i novu uslugu kojom žele u cijelosti digitalizirati prodaju autobusnih karata u cijeloj Hrvatskoj. Novo rješenje je TicketShop, a koristit će poslovni model Google Adwordsa, odnosno naplaćivat će se isključivo kroz proviziju po transakciji. „Želimo s TicketShopom ponuditi prijevoznicima cjelovito i besplatno rješenje za menadžment i prodaju autobusnih karata, koje će u kombinaciji s mogućnošću skeniranja mobitelom napokon dovesti do digitalizacije prodaje karata na otocima i drugim područjima gdje to do sad nije bilo moguće“, kaže Dagelić.

Morten Smalby kaže da su u tri godine postali lider u digitalizaciji autobusnih linija u Hrvatskoj i regiji te se proširili na srednju i istočnu Europu. U 2016. godini su tako ušli na tržišta Njemačke, Italije, Švicarske, Austrije, Poljske i Češke. „Iza nas je najbolja godina do sada i vrlo smo zadovoljni rezultatom. Prethodna je godina bila rekordna i po broju posjetitelja naših stranica pa smo tako u 2016. prešli brojku od šest milijuna, dok ove godine očekujemo preko deset milijuna posjetitelja te rast prodaje od 50 do 60 posto“, ističe Smalby. Također navodi da već tri godine zaredom razvijaju mrežu partnera u cijeloj regiji što se u 2016. godini osjetilo i u prodaji.

„Prisutni smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, a upravo smo ugovorili suradnju i u Srbiji i Makedoniji“, nastavlja Danac. Digitalna transformacija autobusnog prijevoza privukla je niz konkurenata. Jednog od njih imaju i na domaćem tržištu, a to je hrvatski startup Vollo, o kojem smo već pisali. Smalby kaže da je riječ o vrlo kompetitivnom tržištu na kojem su neki startupovi dobili investicije i po 100 milijuna eura. „Zato smo lani izašli sa svojim uslugama izvan regije i sad nam je cilj pokriti što više europskog tržišta. Već danas preko nas možete kupiti kartu od Frankfurta do Berlina ili Praga“, zaključuje Smalby.

 

 

Share this article

Facebook Comments