Koliko vam se puta dogodilo da ste negdje nešto ostavili, a ne možete nikako pronaći? Jeste li ikada izgubili ili zametnuli ključeve i novčanik? Nije li stresno kada ne možete nešto naći, pogotovo ako vam baš to hitno treba? Riječ je o situaciji koju definitivno nitko ne voli, a rješenje je Chipolo – pristupačan uređaj kojeg bi u opisanim situacijama bilo jako dobro imati.

 

RAZVITAK IDEJE IZ SREDNJE ŠKOLE

Chipolo je Bluetooth tracker pomoću kojega možete locirati bilo što. Može se pričvrstiti ili objesiti na predmet koji ne želite izgubiti poput prijenosnog računala, novčanika, ključeva, torbi, pa čak i na kućne ljubimce. Dostupan je u devet različitih boja, lako se spaja s vašim mobitelom putem aplikacije i lako se prati.

Slovenski startup Chipolo započeo je kampanjom na Kickstarteru 2013. godine, a u 2015. godini zabilježen je prihod od 2,6 milijuna eura i pola milijuna eura dobiti. Ideja šest prijatelja iz srednje škole izrasla je u poduzeće specijalizirano za praćenje izgubljenih predmeta, s 22 zaposlenih i 15 vanjskih suradnika. Chipolo tim stalno raste, a potrebni su im i novi programeri za iOS i Android operativne sustave. Nova radna mjesta otvorit će u uredu u Ljubljani i u Sjedinjenim Američkim Državama te sljedećih godina očekuju godišnji rast od 50 posto, a većina njihovih korisnika je u dobi između 25 i 35 godina.

Početkom ove godine na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavili su novu naljepnicu Chipolo, najmanji i najtanji uređaj za dojavu, koji su počeli razvijati prije godinu dana. Prodajni potencijal za takve uređaje iznosi oko deset milijardi dolara, a razlog je jednostavan – istraživanja su pokazala da ljudi prosječno na traženje izgubljenih predmeta u kući ili uredu potroše deset minuta dnevno, odnosno 60 sati godišnje.

 

MALI UREĐAJ OD VELIKE KORISTI

Chipolo korisnicima spašava dragocjeno vrijeme, a naljepnica je malo veća od obične spajalice i najmanji je bežični uređaj za praćenje na svijetu, što je pogodno za korisnike koji često gube predmete s malom površinom, na koje je teško pričvrstiti uobičajene uređaje za praćenje, kao što su naočale ili bežične slušalice. Chipolo naljepnica je prvi uređaj za praćenje s ugrađenom tehnologijom bežičnog napajanja i temelji se na inovativnoj tehnologiji wattup, izumu tvrtke Energous Corporation. Wattup je revolucionarna tehnologija koja omogućava napajanje preko radijske frekvencije što Chipolo naljepnici omogućava brzo punjenje bez priključivanja kabela.

Kako bi proširila svoju mrežu potrage za izgubljenim predmetima slovenska kompanija je dizajnirala Chipolo platformu. Korištenjem te platforme mogu dodati vrijednost svojim proizvodima jer se korisnicima omogućava pronalaženje izgubljenih proizvoda putem zvuka ili pomoću geografske karte. „Platforma će omogućiti, na primjer, kupovinu nove ‘pametne’ putne torbe ili kovčega, koji će se moći lako pronaći jer već imaju ugrađenu našu tehnologiju“, ističe Tadej Jevševar iz Chipola. Slovenska kompanija dosad je prodala više od milijun uređaja za praćenje. Prisutni su u 150 zemalja diljem svijeta, a svakog dana Chipolo pomaže pronalasku više od 50 tisuća izgubljenih predmeta.

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments