U današnjoj kolumni pišemo o startupu Braille Riddles, a naš sugovornik ujedno je i član Hrvatske studentske asocijacije. Voditelj je tima Financije – Ante Gugić. U nastavku otkrijte o čemu je riječ.

Što se krije iza naziva Braille Riddles?

Braille Riddles jednostavne su slagalice namijenjene učenju Brailleovog pisma i prepoznavanju objekata iz okoline za djecu u dobi do sedam godina. Nešto starijima namijenjene su složenije slagalice. Za starije od dvanaest godina predviđene su kompleksne slagalice koje zahtijevaju primjenu logičko-matematičkih načina zaključivanja. Ideja o slagalicama nastala je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, u neformalnom okruženju. Članove tima čine studenti riječkog Medicinskog fakulteta Toma Babić, Martina Sedlić, Dino Alagić, Dario Džepina i Josip Šore, sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Maja Buljan i Ekonomskog fakulteta Ante Gugić te Sveučilišta u Dublinu Lovro Ivanković.

Misija Braille Riddlesa jest poboljšati edukaciju slijepih i slabovidnih osoba s ciljem povećanja njihove samostalnosti i lakše integracije u društvo. Pomoću tehnologije 3D modeliranja i lijevane plastike stvaraju pristupačna i jednostavna edukacijska pomagala, uz pomoć kojih će se ostvariti napredak u edukaciji slijepih i slabovidnih osoba. Vizija je da slijepe i slabovidne osobe imaju jednake mogućnosti za razvijanje svojih kognitivnih i intelektualnih funkcija. Razvojem tehnologije cilj je u budućnosti smanjiti nedostatke tih osoba te povećati njihove sposobnosti s kojima bi mogli ravnopravno funkcionirati u modernom društvu.

Startup Europe Awards kao izvrstan poticaj za budućnost

Ante Gugić timu se priključio jer istinski vjeruje u ideju i poslovni koncept Braille Riddlesa. „Ovdje imam priliku primijeniti svoje znanje stečeno na fakultetu i izvan njega te se dalje usavršavati i graditi. Paralelno s tim bivam dio tima koji direktno pomaže slijepim i slabovidnim ljudima. Oduvijek sam se htio baviti društvenim poduzetništvom. Ovaj startup točna je definicija toga“. Braille Riddles nominiran je za sudjelovanje na Startup Europe Awardsu koji će se održati u veljači ove godine u Bruxellesu, a surađuju i s Medicinskim fakultetom u Rijeci, riječkom razvojnom agencijom PORIN, Tifološkim muzejom u Rijeci te Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

„Planovi za budućnost su nam predstavljanje Republike Hrvatske u Europi na Startup Europe Awardsu, nabava opreme te početak industrijske proizvodnje. Nakon toga bi trebali omogućiti svakom slijepom i slabovidnom djetetu u Hrvatskoj besplatan set naših edukativnih slagalica“, zaključuje Ante.

Share this article

Facebook Comments