Tema današnje kolumne je startup Streaming Solutions i njihov projekt Vyoocam. Riječ je o point-of-view kameri koja omogućava da drugi kroz vaše oči mogu gledati snimku koju ste ‘uhvatili’ kamerom. Kamera je dovoljno mala i skladna da je možete pričvrstiti na naočale te zatim krenuti s prijenosom onoga što gledate uživo.

„Ideja im je napraviti kameru koja će funkcionirati kao treća opcija kamere u svim onim aplikacijama koje već koriste prednju ili stražnju kameru ugrađenu u mobilne uređaje“, kaže članica tima Irena Živković. Riječ je o idealnom rješenju za prijenos videa putem interneta prilikom kojeg su vam ruke i mobilni uređaj slobodni.

Osnivači su Vedran Vukman, Mirza Muftić i Vedran Papeš. S radom su počeli u lipnju 2015. godine kada su od Hamag-Bicroa dobili početnu investiciju za izradu inovativnog projekta koji će biti konkurentan na međunarodnom tržištu. Iste godine su s prvim prototipovima osvojili IdeaKnockout natjecanje, a u siječnju ove godine dobili su priliku predstaviti se svijetu na CES-u u Las Vegasu. Poduzeća iz SAD-a prva su pokazala interes za uređajem jer im nudi mogućnost da značajno smanje troškove poslovanja korištenjem videa uživo iz prvog lica. Konačni cilj je izgraditi brend te potom ostvariti uspješnu prodaju na globalnom tržištu, najprije na prostorima EU, a zatim i šire.

„Nakon završetka akceleratora u Americi odlučili smo se vratiti u Hrvatsku i ovdje otvoriti ured za razvoj Vyoocam kamere. Nakon što smo izradili prve prototipove, predstavili ih na CES-u i vidjeli da postoji velik interes, krenuli smo u razvoj finalnog proizvoda spremnog za masovnu proizvodnju i prodaju. U posljednjih godinu dana tim je narastao s troje na šestero, a uspjeli smo potpisati ugovore s 12 velikih kompanija od kojih je najveća CISCO čime nam je otvoren pristup njihovim WebEx i Spark servisima koje koristi velik broj korisnika“, kaže Irena Živković.

Ovaj startup trenutno je u ABC akceleratoru u Ljubljani koji im je ponudio inicijalnu investiciju, smještaj, co-working space, 3+3 mjeseca program te demo day u siječnju u Münchenu pred velikim brojem investitora. „Naš najveći adut je tim, iskustvo i inovativan proizvod nastao na temelju tog iskustva, a u prilog nam idu i trendovi na IT tržištu. Iako su nam svi govorili da je nemoguće, mi smo imali hrabrosti krenuti u ovaj poslovni pothvat. Očekujemo da će nam ABC tim i njihova mreža suradnika pomoći da ostvarimo cilj i da uskoro krenemo s prodajom“, zaključuje Irena Živković.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments