Nedavno je na platformi Indiegogo pokrenuta crowdfunding kampanja pod nazivom Hrvatska- startup nacija čiji je cilj skupiti 75000 dolara kako bi se financirala edukacija za 400 građana koji su voljni učiti o pokretanju, vođenju i financiranju vlastitog startupa. Prikupljenim iznosom će se pokriti dio troškova, a uz pomoć sponzora, smanjili bi ključne troškove projekta – vozila, troškove goriva/cestarina, računalnu opreme i sl. Za edukaciju se  već predbilježilo preko 660 građana iz svih hrvatskih županija. Program bi se provodio u sjedištima svih županija. Za 10% najboljih ideja/startupa organizirali bi mentorsku konferenciju, a kasnije, za najbolje od najboljih i investitorsku konferenciju (pitch event).

No kako je sve krenulo? Doktor znanosti Igor Jugo, predavač na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci, pokrenuo je ovaj projekt kojeg je želio učiniti besplatnim za sve one koji se žele educirati  o pokretanju i vođenju startup kompanija, Lean Startup pristupu, tehnologijama Lean proizvodnje i modernim izvorima financiranja. Osim što će biti besplatan. za razliku od drugih sličnih edukacija, program će se izvoditi u trajanju od 20 školskih sati predavanja u frekvenciji jedno predavanje tjedno od četiri školska sata u trajanju pet tjedana (pet dolazaka).

Nakon svakog predavanja polaznici dobivaju zadatke kako bi implementirali naučeno na realizaciji svoje startup ideje. Imanje same startup ideje nije presudno već će se kroz prvi zadatak pokušati doći do ideje.  Predavanja će održati Igor Jugo samostalno jer kako tvrdi, već dugo vremena razvija program i on ne predstavlja skup odvojenih tema koje može predavati više osoba, već je riječ o kontinuiranom i dosta fluidnom procesu na razvoju jednog startup projekta tijekom cijele edukacije, gdje se svako predavanje i zadatak nadopunjuju na prethodni.

Jedan od potencijalnih utjecaja na hrvatsko gospodarstvo, osim širenja baze znanja o startupima i poticaja samozapošljavanju, nadaju se pronalasku prvog hrvatskog jednoroga (unicorn) odnosno startupa s valuacijom od više od milijarde dolara.

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments