Od 5. do 9. ožujka održavalo se treće izdanje Startup Europe Weeka (europskog tjedna startup poduzeća), koji se sastoji od stotina događanja diljem Europe i izvan nje. Startup Europe Week organizira se u više od pedeset zemalja, a izvan Europe događanja se održavaju u Africi, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi. Cilj te inicijative jest informirati poduzetnike o potpori i resursima dostupnima na gradskoj i regionalnoj razini. Hrvatska je proslavila ovaj događaj mnogim aktivnostima u Zagrebu, Rijeci i Bjelovaru.

„Da bismo potpomogli rast startup poduzeća, uvijek su potrebna ulaganja u digitalna poduzeća i pristup kapitalu. No, startup poduzećima potrebne su i politike kojima se podržava njihov razvoj. Ako im omogućimo povezivanje i umrežavanje, bolje ćemo iskoristiti njihove potencijale te im ponuditi težinu potrebnu za tržišno natjecanje s drugim ekosustavima diljem svijeta“, rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

„Ovim pokretom na lokalnoj razini pomažemo svima koji su zainteresirani za poduzetništvo da naprave prve korake u ostvarenju projekata o kojima sanjaju. Inicijativom se podupiru kreativnost i poduzetnički duh u cilju održavanja uspješnosti europskih startup poduzeća“, rekla je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Uz pomoć više od 280 suorganizatora u više od četrdeset zemalja Startup Europe Week obuhvatio je 2017. više od 100.000 poduzetnika diljem Europe.

Na završnici Startup Europe Weeka poslovni anđeli i poduzetnici o postizanju proaktivnog okruženja

Povjerenje, predanost, sposobnost produktivne rasprave važne su, ali zapostavljane značajke kvalitetnog odnosa između poslovnih anđela i tvrtki u koje su odlučili ulagati ili ulažu.

Ocijenili su tako top menadžer Božidar Pavlović, u ime poslovnih anđela, i Antonio Šeparović, direktor i suosnivač tvrtke Oradian, fintech startupa s klijentima u cijelom svijetu, na panelu o poslovnim anđelima u HGK.

Rasprava o faktorima bitnima za razvoj uspješnog i zdravog startup ekosustava u Hrvatskoj održani su u Zagrebu u sklopu ovogodišnjega Startup Europe Weeka, tjedna posvećenog startupima u EU, u organizaciji HGK, Europske komisije, Impact Huba, Early Stage Meetup Groupa i tvrtke Keymone Ventures. “Doprinos ‘pametnog kapitala’ koji donose poslovni anđeli je dragocjen, a investiranjem u ranu fazu razvoja startupa doprinosi se i vrijednosti zajednice i uključuje u ostvarenje nečijega poslovnog sna”, tvrde Šeparović i Pavlović.

Ističu da je jedan od razloga odlaska brojnih perspektivnih stručnjaka izvan Hrvatske i naša slaba poslovna kultura koja samo negoduje i prigovara, pa se moramo riješiti tih navika jer smetaju stvaranju proaktivnijeg i poticajnijeg okruženja.

Zato, mišljenja su Šeparović i Pavlović, treba proći još puno do jakog poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj, koji će biti plodan za stvaranje novih vrijednosti. Suradnja startupa, poslovnih anđela, sveučilišta i javnoga sektora mogla bi, ne samo vratiti odbjegle stručnjake, već i u Hrvatsku privući mnoge iz inozemstva.

 

Share this article

Facebook Comments