SuperMeat je izraelski bio-tehnološki i prehrambeno tehnološki startup koji razvija tehnologiju za stvaranje čistog mesa od pilića u sigurnom i kontroliranom okolišu, izvan tijela životinje. SuperMeat  revolucionira industriju mesa želeći osigurati bolju budućnost podjednako za ljude i životinje.

Čisto meso ima potencijal da postane savršeni industrijski mesni proizvod jer je pravo meso, posjeduje isti okus, dosljednost i tekstura koju ljudi vole i žele jesti, sve do razine glatke stanice. Meso se uzgaja u kontroliranom, sterilnom okolišu bez upotrebe antibiotika i bez ikakve mogućnosti fekalne kontaminacije, poput salmonele. Ono će zahtijevati znatno manje izvora za svoju proizvodnju (99% manje zemlje, 90% manje vode) što ga čini zdravim i održivim izvorom hrane za naredno stoljeće. Činjenica je da niti jedna životinja nije ozljeđena u tom procesu. 

Prema predviđanjima, globalna potražnja za mesom udvostručit će se do 2050. Prvi proizvod tako proizveden, goveđi hamburger, napravila je 2013. godine kompanija Mosa Meat, a sastavljen je od malenih traka mišićnog tkiva individualno uzgojenih u laboratoriju Sveučilišta u Maastrichtu.

Biotehnološki startup Finless food nastoji za masovnu proizvodnju razviti laboratorijske alternative morskim plodovima, a tvrtka FoodNavigator u prosincu je najavila da do kraja 2019. planiraju na tržište plasirati laboratorijski kultivirano meso tune.

CEO tvrtke SuperMeat, Peter Wesjohann u priopćenju je istaknuo da svojim proizvodima žele na europsko tržište plasirati održivo uzgojenu hranu.

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments