Tehnologija je prilično promijenila način života, a u budućnosti možemo očekivati još veće i radikalnije promjene. Velike promjene naročito možemo očekivati u segmentu maloprodaje te bi se način na koji kupujemo također uskoro mogao promijeniti. Svoj doprinos promjenama daje i hrvatski startup PickUp Solutions, koji je nedavno ostvario zapažen nastup na startup konferenciji Zagreb Connect. Više o njihovoj viziji budućnosti maloprodaje te o pametnoj košarici za kupovinu s kojom će proces kupovine biti puno lakši, jednostavniji i brži pročitajte u nastavku.

Od ideje do realizacije

„Pomalo očekivano, sve je počelo u redu na blagajni trgovine kada sam pomislio — mora postojati neko bolje rješenje od toga da čekamo u redu, vadimo stvari iz košarice, čekamo, gledamo dok se stvari skeniraju, i još malo čekamo. Rješenje bi bilo nešto što omogućuje da kupac skenira proizvode pri prolasku trgovinom, a na blagajni samo plati. Skeniranje proizvoda mora biti jednostavno za sve kupce, a umjesto da ih tjeramo da koriste nekakve strašne uređaje i aplikacije, tehnologiju bi dodali u nešto sasvim prirodno svakom kupcu — košaricu. Nakon detaljnog istraživanja tržišta, krenula je realizacija pametne košarice.“ kaže Luka Vida iz PickUp Solutionsa.

Napretkom IoT-a (Internet of Things) i sličnih tehnologija trgovine će postati znatno ugodnije za kupovinu, a podaci proizašli iz takvih rješenja omogućit će trgovcima da kupcu pruže još bolju ponudu. Iako neke kompanije ulažu u online prodaju, istraživanja pokazuju da kupcima kod takve prodaje namirnice nedostaje dodir i pregled proizvoda (pogotovo svježe hrane poput voća), narudžbe ne izlaze iz okvira uskog seta uobičajenih namirnica, a dostava je nov trošak koji stvar čini neisplativom za brojna mala kućanstva. Međutim, javlja se pitanje sigurnosti i krađa koje je riješeno tako da sustav osigurava da svi proizvodi budu naplaćeni čak i u slučaju slučajno ili namjerno preskočenog proizvoda. Osnovna zaštita je na razini provjere težine kod koje njihov algoritam ubrzava proces u odnosu na postojeća tržišna rješenja. Druga razina temelji se na computer vision sustavu koji nadgleda promjene u košarici te detektira upitne promjene.

Zaposlenici u trgovinama sudjeluju u širokom rasponu aktivnosti, a uvođenjem košarica smanjuje se samo jedna od njih. Jedan od trendova u retail industriji je minimizacija repetitivnih manualnih poslova te veća uloga savjetovanja kupca i upsellinga, što dovodi do zadovoljnijeg kupca, vlasnika i u konačnici zaposlenika.

Implementacijom ovog rješenja u trgovine uštedjeli bi kupci vrijeme, a trgovci novac. Na blagajni za korisnike pametnih košarica proces bi za kupca trebao biti i do 70 posto kraći, a na strani trgovca radi se o dvoznamenkastom postotku optimizacije, no konačna brojka ovisi o konfiguraciji trgovine – broju blagajni, košarica te zaposlenika.

Što se tiče složenosti implementacije ovog rješenja, na već postojeću infrastrukturu trgovina, Luka Vida kaže: „Naša tehnologija omogućuje da postojeće blagajne mogu procesirati sadržaj pametnih košarica uz takozvanu plug&play integraciju. S druge strane, pametne košarice se temelje na uobičajenim košaricama što trgovcu daje fleksibilnost u poslovanju. S treće strane su kupci koji pametne košarice mogu koristiti kao standardne košarice sve dok ne odluče isprobati skeniranje te preskočiti čekanje na blagajni.“.

Njihovo ciljno tržište su europski trgovci s malim i srednje velikim trgovinama, ali i u Hrvatskoj imaju interes za njihovo rješenje. Kreće se u nešto manjem opsegu u Zagrebu, a zatim prema ostalim zainteresiranim tržištima.

Do sada su bili na nekoliko startup natjecanja, našli su se u finalu Zagreb Connecta, a odabrani su i među 6 pobjedničkih timova (od 40 prijavljenih) na Startup Factory Zagreb u sklopu Razvojne Agencije Zagreb, čime im se otvorila mogućnost dodatnog proširenja tima te su sada u potrazi za dobrim softverskim inženjerima.

Share this article

Facebook Comments