Uber vs. CarGo

Nakon velikog uspjeha aplikacije Uber, širom svijeta su se počele osnivati domaće alternative američkoj tvrtki. Izraelski „Uber“, Gett, drži čak 30 posto tržišta taksi prijevoza. Uglavnom su načini plaćanja i iskustvo vožnje slični Uberu. Taj trend preuzeli su i naši susjedi te osnovali srpsku inačicu Ubera – CarGo. Bivši Uberovac Stefan Šurlan s vlastitom platformom pokušat će preuzeti dio Uberovih korisnika nudeći  30 posto niže cijene prijevoza.

Startup Car Go pojavio se u Srbiji 2015. godine te nakon 15 tisuća vožnji u Beogradu proširio na tržište Crne Gore. Iako se aplikacija postupno razvijala, još uvijek nije dostigla popularnost na srpskom tržištu poput Ubera u Zagrebu. Uz to, startup je imao problema sa sustavom za plaćanje Braintree koji neko vrijeme nije isplaćivao CarGou, no problem je sada riješen.

U listopadu je bez puno oglašavanja, CarGo stigao i na hrvatsko tržište za koje su sigurni da je dovoljno za dvije ili tri aplikacije u svakom gradu.  Građani su upoznati kroz Uber s korištenjem aplikacija za taksistički prijevoz te taksisti ni nakon nekoliko godina nisu ponudili digitalnu platformu koja bi bila slična Uberu. No, uspjeh CarGoa ovisi o lokalnom partneru. Osim na „oduzimanje“ korisnika Uberu u Hrvatskoj, CarGo cilja i  na njegove vozače koji imaju prednost pri registraciji.

Za nas kao korisnike, najvažnije je da ćemo uz Uber dobiti još opcija prijevoza i bolje cijene. U Zagrebu je CarGo tako znatno jeftiniji – start je 6 kuna, a kilometar 3 kune i nema naplate vremena i licitacije. CarGo ipak ima još jednu prednost pred Uberom: kod njih nema povećanja cijene u razdobljima povećane potražnje. CarGo uvijek košta isto – u vrijeme najveće gužve i po kiši. Aplikacija je dostupna i za iPhone i Android platforme.

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments