Sigurna sam da je svima dobro poznat James Brown i stihovi „This is a man’s world but it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl…“. Stoga je današnja kolumna posvećena ženama poduzetnicama, ženama koje se često bore s predrasudama te inspiriraju druge žene da se odvaže i ostvare svoje želje i ciljeve. Pročitajte koje su najbolje poduzetnice prema izboru Woman in Adria te upoznajte najbolju startup poduzetnicu i inovatoricu godine Anitu Bušić i njezinu aplikaciju BodyRecog.

Najbolje poduzetnice prema izboru Women in Adria

Na konferenciji koju je u povodu Svjetskog dana poduzetnica,koji se obilježava u okviru Svjetskog tjedna poduzetništva, organizirala mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria dodijeljene su 15. studenoga 2016. godine nagrade najboljim ženama poduzetnicama u četiri kategorije: Inspirativna poduzetnica godine, Perspektivna poduzetnica godine, Mikro poduzetnica godine i Start-up poduzetnica godine. Na događaju je također predstavljena i knjiga „50 poduzetnica koje nas inspiriraju”.

Najbolje Inspirativne poduzetnice su Lidija Karaga i Anita Cvetić Oreščanin,osnivačice poduzeća Poslovna inteligencija koje se bavi implementacijom analitičkih sustava i strateškim savjetovanjem u području ICT-a.

Mirjana Brlečić, direktorica i vlasnice poduzeća Priroda liječi primila je nagradu za Perspektivnu poduzetnicu godine. Ta se farmaceutkinja pri proizvodnji kozmetičkih proizvoda Nikel posvetila pročišćavanju kozmetike, to jest stvaranju proizvoda koji sadrže samo aktivne komponente bez dodataka koji nepotrebno opterećuju kožu te mogu izazvati alergijske reakcije.

Mikro poduzetnicom 2016. godine proglašena je Ranka Grgić Posavec iz poduzeća Lumaris studio. Ona je u središtu Zagreba otvorila trgovinu hrvatskih produkt dizajnera Take me home. „Budućim bih poduzetnicama poručila da se jako dobro pripreme prije kretanja u avanturu privatnog poduzetništva u Hrvatskoj; da se informiraju, educiraju, detaljno razrade poslovni i financijski plan, prouče relevantne statističke podatke, odrede i istraže ciljano tržište, predvide potencijalne prepreke, te da ne očekuju uspjeh preko noći, već se oboružaju velikim strpljenjem i upornošću“, izjavila je Ranka Grgić Posavec.

Najboljom Start-up poduzetnicom godine proglašena je molekularna biologinja Anita Bušić, vlasnica i direktorica poduzeća Live Good, koja je razvila BodyRecog, platformu za analizu i mjerenje ljudskog tijela, a o njoj ćete više otkriti u nastavku.

Anita Bušić – najbolja startup poduzetnica i inovatorica godine

Anita Bušić, osnivačica je i direktorica poduzeća Live Good u Zagrebu, te poduzeća BodyRecog Metrics u Sjedninjenim Američkim Državama. Osim što je proglašena startup poduzetnicom godine,proglašena je i inovatoricom godineu konkurenciji 450 izlagača iz 22 države svijeta na 41. po redu međunarodnoj izložbi inovacija INOVA nedavno održanoj u Zagrebu. Osmislila je jednu od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa – BodyRecog, sustav za procjenu zdravstvenog stanja osobe i poboljšanje učinka treninga na tijelo. Inovacija BodyRecog ujedno je nagrađena i zlatnim odličjem za ukupni sajamski nastup, sadržajnu vrijednost i inovatorski potencijal.

BodyRecog je inovativno softversko rješenje koje za korisnika radi četiri glavne stvari:

1. Digitalno izmjeri ljudsko tijelo te tako pokazuje korisniku, na vidljiv i mjerljiv način, gdje je i za koliko točno u centimetar na tijelu izgubio masno tkivo ili dobio na mišićnoj masi. To je važno prilikom praćenja bilo kojeg programa prehrane i/ili vježbanja radi uočavanja trendova mršavljenja i bildanja, a kako bi se zadani program još bolje prilagodio pojedinom korisniku. Ljudsko tijelo se digitalno mjeri pomoću kamere pametnog telefona (verzija za laike BodyRecog HOME), odnosno pomoću skenera (verzija za profesionalne korisnike BodyRecog PRO).

2. Utvrđuje korisnikove zdravstvene rizike za srčanožilna oboljenja, dijabetes, rak i druge bolesti, te preuranjenu smrt.

3. Daje jednostavna i detaljna objašnjenja te stručne personalizirane preporuke za pojedinog korisnika, a na temelju dobivenih podataka tj. kategorije zdravstvenog rizika.

4. BodyRecog ujedno nudi sustavne povratne informacije i podršku, ali također omogućava dodatnu podršku i povratnu informaciju od liječnika, trenera, nutricioniste, prijatelja i sl. To postižemo tako što web aplikacija BodyRecog PRO namijenjena profesionalcima, i mobilna aplikacija BodyRecog HOME namijenjena zdravstveno-osviještenim pojedincima, mogu međusobno komunicirati tj. sinkronizirati podatke. Time pojedinac može svoje podatke poslati svom liječniku, treneru, nutricionisti ili svojim prijateljima, obitelji tj. kome već želi, a taj mu može poslati riječi preporuke, ohrabrenja, potpore, pohvale i sl.

Vizija je pomoću BodyRecog-a pratiti zdravlje pojedinca, pojedine nacije, ali i svijeta u realnom vremenu. To se postiže sakupljanjem podataka prvo o zdravstvenom statusu pojedinaca, pa većeg broja pojedinaca unutar jedne države, više država te konačno diljem svijeta. Takvi su podaci potrebni biomedicinskim stručnjacima i institucijama poput Zavoda za javno zdravstvo pojedine županije, države, te konačno Svjetske zdravstvene organizacije.

BodyRecog koristi sljedeće inovativne tehnologije: 2D-fotogrametriju, 3D-skeniranje, umjetnu inteligenciju, strojno učenje, pojačanu stvarnost, oblačnu međupovezanost i velike podatke.
Za testiranje beta verzije možete se prijaviti na web stranici http://bodyrecog.com/

i dobiti 3 mjeseca besplatnog korištenja aplikacije, a 10 najkorisnijih komentara (s najviše povratnih informacija) će dobiti besplatno korištenje aplikacije na 2 godine.

Anita Bušić poručuje mladima koji razmišljaju o poduzetništvu da uče o svim aspektima poslovanja o kojima mogu, budući da su danas dostupne mnoge edukacije i radionice na kojima se može puno naučiti, da si pronađu mentore, informiraju se o inkubatorima i akceleratorima te da se okruže pozitivnim ljudima punima podrške jer je podrška nabitnija u teškim trenutcima, a svako putovanje ima svoje uspone i padove. Budući da je žena često se našla u situaciji da je bila jedina žena na događanju dok su i članovi žirija i ostali izlagači bili muškarci, stoga za žene poduzetnice preporučuje Impact Hub jer je tamo prisutna odlična energija i prijateljska atmosfera za djevojke i mlade žene, dok je inače atmosfera više natjecateljska.

Share this article

Facebook Comments