Pet hrvatskih startupova sudjelovalo je u završnici natjecanja Startup Europe Awards (SEUA)  koje se održalo 8. lipnja u Bruxellesu, a tema današnje kolumne je jedan od njih. Iako nisu osvojili glavne nagrade, već samim sudjelovanjem pokazali su da za domaća poduzeća u usponu ima mjesta na europskoj pozornici.

Hrvatski kandidati izabrani su na nacionalnom izdanju natjecanja koje je održano krajem prošle godine u Rijeci kada je sedam hrvatskih startupova plasirano u finale u sedam različitih kategorija. To su Terrible Creations, Tinja, Studio Rebus/Meridda, Love Pranks, Braille Riddles, eter.io te Juvo Home Friend.


Startup Terrible Creations osmišljava i organizira nesvakodnevne igre s uživljavanjem u uloge. Kako kaže Miroslav Wranka, jedan od članova startup tima, prije dvije godine odlučili su pokrenuti i biznis te početi zarađivati igrajući se i nagovarajući druge na igranje. „Ideja je bila stvoriti komornu igru u kojoj bi mogli sudjelovati i oni koji nikad nisu ni čuli za igre s uživljavanjem u uloge. Kao temu smo odabrali mafiju jer je riječ o popularnom žanru“, kaže Wranka. Na dizajniranje, izradu, razvoj i testiranje prve igre Famiglia Bonifacio: Il Primo utrošili su oko 2500 radnih sati. Kad su vidjeli da stvar funkcionira, napravili su još dvije igre u istom svijetu Famiglia Bonifacio: Večer prije i Famiglia Bonifacio: Casino Fortuna oslanjajući se na materijal već stvoren za Il Prima. „Danas u ponudi imamo više od deset igara raznih tema i formata, koje smo odigrali više od 50 puta u Hrvatskoj i inozemstvu i kroz koje je prošlo više od 300 jedinstvenih igrača“, otkriva Wranka.

Cilj im je pomoću igre bolje povezati ljude i koristiti ih u korporativnom okruženju. Uvjereni su da su njihove igre, zbog jedinstvene atmosfere i doživljaja koje stvaraju odličan team building i jedinstven alat za networking, naročito u situacijama kad treba brzo povezati ljude koji se uopće ne poznaju ili kao nagrada za zaposlenike.


„S vremenom ih namjeravamo unaprijediti u alate za evaluaciju, trening i edukaciju. Vidimo fantastične mogućnosti za obogaćivanje turističke ponude unikatnim po mjeri krojenim sadržajem koji će omogućavati upoznavanje s povijesnim, kulturnim i drugim znamenitostima učenjem iz prve ruke. Već smo ušli u turističku ponudu Zagreba, u sklopu paketa agencije Real Croatia, a u tom smjeru ide i naš projekt 17 priča za 17 dvoraca kojim želimo pomoću igara s uživljavanjem u uloge pomoći u revitalizaciji i postizanju ekonomske samoodrživosti 17 dvoraca, utvrda i drugih fortifikacijskih objekata obitelji Frankopan u Primorsko-goranskoj županiji”, kaže Wranka.
Članovi tima Lucija Tancer Mihoković, Vatroslav Jelovica, Ozren Martinović, Matija Mihoković i Miroslav Wranka na igrama rade od 2014. i svi u dizajniranju i vođenju igara imaju višegodišnje iskustvo. „U idućih godinu dana svakako želimo pokrenuti pilot projekt za 17 priča te prodati što više izvedbi naših igara. I naravno, napredovati svakoga dana u svakom pogledu. Naše igre pružaju jedinstveno, nesvakidašnje iskustvo, a mogu biti prilagođene raznim potrebama, željama i svrhama. To su igre koje ćete pamtiti“, zaključuje Wranka.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments