Viar je slovenski startup koji se bavi virtualnom stvarnošću i razvija dva proizvoda u području virtualne stvarnosti – po mjeri izrađene kartonske naočale za virtualnu stvarnost ViarBox i online platformu Viar360 koja omogućava da svatko bez znanja programiranja stvori priču u virtualnoj stvarnosti.

Celjsko poduzeće Viar na ovogodišnjoj je međunarodnoj konferenciji “Podim” izabrano za najbolji slovenski startup. Viar je u ožujku proslavio drugu godinu postojanja i od samog početka uspio im je proboj na međunarodnom tržištu, a prihod poduzeća je udeseterostručen. Za kratko vrijeme postojanja uvjerili su svjetski poznate kompanije kao što su Disney, Microsoft, Samsung i Bosch u kvalitetu svojih proizvoda. Na primjer, za Disney su proizveli VR naočale za film Kralj lavova.

“Prvi koraci, oni kada tražiš ljude koji će potvrditi da je tvoj proizvod zanimljiv za tržište, najteži su i najvažniji. Prije nego što se dođe u kontakt s globalnim korporacijama potrebni su veliki pripremni radovi. Nakon toga su nam njihova vrata otvorile reference. Kada dođete do određenog kruga poduzeća i ako su zadovoljni vašim radom, puno je lakše doći u kontakt s velikim kompanijama. Velike se može uvjeriti prije svega kvalitetom. Strankama se i dalje posvećujemo 110 posto. Slušamo naše klijente i obraćamo pažnju na njihove prave probleme, a zatim dizajniramo naše proizvode na takav način da se riješe ti problemi”, kaže o počecima suradnje s velikim svjetskim korporacijama tehnički direktor Viara Marko Munda.

Na tržištu virtualne stvarnosti Viar nudi kartonske naočale ViarBox za virtualnu stvarnosti i online platformu Viar360 koja donosi jednostavan način za stvaranje priče u virtualnoj stvarnosti. Viar trenutno zapošljava 13 osoba, a poduzeće su otvorili u Sloveniji i SAD-u, gdje su suvlasnici Jernej Mirt i Blaž Zafošnik, zbog boljeg kontakta s lokalnim tvrtkama. „Smatramo se slovenskim poduzećem, svi zaposlenici su Slovenci. U SAD-u smo poduzeće otvorili kako bi olakšali dogovore s investitorima. Sve naše naočale su sastavljene i proizvedene isključivo u Sloveniji.  Dnevno imamo dva sastanka, ulazni i izlazni. Naš u Sloveniji je jutarnji, a u Americi je večernji i obratno. Njihov večernji sastanak je u 23 sata. Imamo jako dobro definirano tko je za što odgovoran, tako da nema nikakvih problema, geografska udaljenost nije problem“, objašnjava Munda.

Njihova ideja Viar360, kojim se stvaraju priče u virtualnoj stvarnosti, počela je kao pomoć arhitektima, što je vrlo ograničeno u smislu potencijalnih kupaca. „U gotovo svim arhitektonskim projektima prisutni su 3D crteži. Prostore njihove stranke na monitoru teško mogu zamisliti. Mi smo takve objekte nadogradili i napravili 3D šetnje kroz sobe. Početno tržište je bilo vrlo ograničeno, pogotovo u Sloveniji. Kasnije smo napravili 360-stupanjski pogled s nadogradnjom interaktivnosti i otišli u SAD“, nadodaje Munda.

Viar360 je online platforma za stvaranje interaktivnog sadržaja za virtualnu stvarnost na temelju sferne slike ili videa. To omogućava poduzećima da bez posebnog tehničkog znanja naprave proizvod koji se može koristiti za obuku zaposlenika, prodajne prezentacije, promocije i slično. Svatko tko zna koristiti PowerPoint, može i Viar360. Viarove naočale za virtualnu stvarnost napravljene su od kartona, na temelju Googleovog nacrta, ali s nekim poboljšanjima. Do sada je Viar prodao oko sto tisuća komada.

„Broj proizvođača u ovom sektoru u Europi i SAD-u nije velik. Kada je riječ o naočalama, konkurencija postoji, ali u slučaju platforme praktički nema sličnog proizvoda pa je ponekad potrebno riješiti probleme na kreativan način jer nismo mogli nigdje otići da bi pogledali kako su drugi riješili sličan problem. Takva je situacija u području virtualne stvarnosti“, zaključuje Munda.

 

Share this article

Facebook Comments