U sklopu LEAP Summita u Zagrebu, održano je i regionalno studentsko tehnološko natjecanje Imagine Cup, stoga u današnjoj kolumni predstavljamo pobjednika regionalnog Imagine Cupa – startup Knowlead.

Microsoft Imagine Cup studentsko je tehnološko natjecanje koje potiče mlade iz raznih disciplina na udruživanje, stvaranje, razvoj kreativnosti i znanja o tehnologijama, a svjetsko finale održat će se u srpnju u Seattleu. Među timovima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske, pobjednikom je proglašen tim Knowlead kojeg u srpnju očekuje svjetsko finale u Seattleu gdje će se boriti za nagradu od 100 tisuća dolara. Uz mjesto u finalu, bosanskohercegovački tim Knowlead će dobiti i 25 tisuća dolara u Azure kreditima, pomoću kojih će projekt pripremiti za daljnje natjecanje i nove korisnike uz mentorstvo Microsoftovih stručnjaka. U završnici regionalnog Imagine Cupa sudjelovalo je šest timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske, a njihov cilj je bio predstaviti najbolje rješenje koje se bavi nekim problemom u zajednici u obliku aplikacije ili računalne igre.

U Knowlead timu su Haris Botić, Amer Zavlan, Eljub Hadžić i Ekrem Nurović, a koncept njihove platforme je utemeljen tako da korisnici nisu dužni ništa platiti sve dok pružaju svoje znanje drugim korisnicima. Voditelj tima Ekrem Nurović ističe da je Imagine Cup tek odskočna daska za buduće uspjehe, a cilj je kreirati globalnu kampanju.

„Jako smo uzbuđeni činjenicom da smo se popeli na tron regionalnog Imagine Cupa u Zagrebu. Ovo su trenuci kada neprespavane noći, žrtvovanje i cjelokupni rad izbiju u prvi plan i budu prepoznati na regionalnoj razini. Nijanse su odlučivale o tome koji projekt će biti prvi, drago nam je da smo to mi. Želimo ovo vrijeme do svjetskog natjecanja maksimalno iskoristiti u razvijanju cijele platforme kako bismo što spremniji otišli u Ameriku. Mi smo na početku puta, cilj nam je da kreiramo globalnu kompaniju, a Imagine Cup je vjetar u leđa i odskočna daska za buduće uspjehe.“, kaže Nurović.

Knowlead je prva društvena mreža za učenje koja je po svojoj namjeni jedinstvena u cijelom svijetu. Svojim korisnicima nudi pomoć iz raznih područja (matematika, fizika, strani jezici, astronomija… ). Korisnik pošalje svoj problem koji je objavljen kao status, a drugi mu mogu poslati svoje rješenje. Sama mreža je zasnovana na minutama. Svaki korisnik dobije svojih 100 minuta koje može iskoristiti za učenje ili peer-to-peer komunikaciju.

Ekrem Nurović je kroz vlastito iskustvo shvatio da je studentima potrebna takva platforma. Razmišljao je koji bi bio najbolji način da se nauči novi jezik ili nešto drugo što nas zanima. Za vrijeme studija, proveo je jedan semestar u Turskoj te je tada svojim kolegama pružao pomoć iz statistike, a oni su njega učili turski jezik. Tako se pojavila i ideja za Knowlead.

Knowlead se razlikuje od ostalih platforma za učenje po tome što ostale online platforme za učenje još uvijek zastupaju tradicionalni način učenja preko interneta. Na primjer, profesor je snimljen kako objašnjava neki matematički problem, a studenti imaju priliku da pogledaju taj video i nauče nešto novo. Međutim, ne mogu stupiti u kontakt sa samim predavačem, a ako mogu, to je jako skupo. Ono po čemu je Knowlead poseban je to što omogućava interakciju među korisnicima. Ljudima pruža drukčije iskustvo jer ujedno mogu sami učiti, ali i podučavati druge.

Trenutno Knowlead radi na redizajnu platforme, a planiraju i ubuduće adaptirati stranicu u skladu s potrebama  korisnika. Njihov glavni cilj je da postanu globalno poznati, a za nekoliko godina vide se kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža na Balkanu, ali i u svijetu.

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments